Nederland kan waarschijnlijk tientallen miljoenen euro's extra tegemoetzien uit het EU-fonds voor landen en sectoren die veel economische schade hebben van de Brexit. Dat staat in het nieuwste voorstel van EU-voorzitter Portugal. Over de verdeling van het 5 miljard euro tellend potje moet nog wel overeenstemming worden bereikt met het Europees Parlement.

Het kabinet meldt vrijdag dat Nederland in het Portugese voorstel 810 miljoen uit het fonds krijgt toebedeeld. In een eerder voorstel van de Europese Commissie was dat nog 757 miljoen euro.

Met het geld wil de Europese Unie zwaar getroffen sectoren helpen, zoals de transportbranche en de visserij. In het nieuwe voorstel wordt de eerste ronde van uitbetalingen wel over meerdere jaren uitgesmeerd. Nederland is in het voorstel na Ierland de grootste ontvanger uit het Brexit-fonds.

In mei komt het Europees Parlement met zijn wensen voor het fonds. De Fransen hebben al laten weten meer geld te willen. Het kabinet hoopt op een snel akkoord, zodat nog dit jaar kan worden begonnen met de besteding van het geld.