Meer dan vierhonderd financiële bedrijven in het Verenigd Koninkrijk hebben activiteiten, personeel en ongeveer 1 biljoen pond (1,15 biljoen euro) aan activa (bezittingen) verplaatst richting de EU, meldt de Britse denktank New Financial donderdag op basis van eigen onderzoek.

"We denken dat het een onderschatting is en we verwachten dat de aantallen in de loop van de tijd zullen stijgen: we zijn pas aan het einde van het begin van de Brexit", aldus de onderzoekers.

Ongeveer 7.400 banen zijn van het Verenigd Koninkrijk naar de EU verplaatst of daar gecreëerd. Bankiers hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de verplaatsing van sommige personeelsleden is vertraagd vanwege de reisbeperkingen die vanwege het coronavirus zijn ingevoerd. Het totale aantal verhuizingen (440) is flink groter dan de 269 die in 2019 naar voren kwamen in de enquête van de denktank. New Financial vermoedt dat het werkelijke aantal ruim boven de vijfhonderd bedrijven ligt.

Banken hebben meer dan 900 miljard pond aan activa van het Verenigd Koninkrijk naar de EU verplaatst, terwijl verzekeraars en vermogensbeheerders meer dan 100 miljard pond aan activa en fondsen hebben overgedragen.

Tientallen bedrijven verhuisden naar Amsterdam

De Ierse hoofdstad Dublin heeft met het aantrekken van 135 bedrijven het meest geprofiteerd, gevolgd door Parijs (102), Luxemburg (95), Frankfurt (63) en Amsterdam (48). "We verwachten dat Frankfurt op termijn de winnaar wordt in termen van activa en Parijs qua aantal banen", staat in het onderzoek.

De denktank verwacht dat driehonderd tot vijfhonderd kleinere financiële bedrijven in de EU een permanent kantoor in het Verenigd Koninkrijk zullen openen. Dat zijn er veel minder dan de duizend ondernemingen die in belangrijke andere prognoses genoemd wordt.

Volgens het onderzoek zal Londen in de nabije toekomst het dominante financiële centrum van Europa blijven, maar wel aan invloed inboeten.