Het Verenigd Koninkrijk trekt 23 miljoen pond (bijna 26 miljoen euro) extra uit om Britse vissers te compenseren vanwege teruglopende inkomsten door de Brexit. Het geld, dat verliezen die zijn opgelopen sinds 1 januari moet dekken, is bestemd voor het mkb-bedrijven die een substantieel verlies in de export naar de Europese Unie kunnen aantonen.

Bedrijven kunnen een maximumbedrag van 100.000 pond (ongeveer 112.000 euro) per bedrijf krijgen.

De export van vis loopt tegen allerlei problemen aan sinds de Britten uit de douane-unie zijn. Zo moeten er formulieren voor de douane worden ingevuld en ook allerlei gezondheidschecks worden uitgevoerd. Maandag protesteerden vissers nog bij het kantoor van premier Boris Johnson vanwege de problemen.

Volgens branchevereniging Scotland Food and Drink Association kunnen exporteurs van vis per dag meer dan 1 miljoen pond aan verkopen mislopen. Volgens James Withers, de topman van de branchevereniging, is de vismarkt in de Britse vissershaven Peterhead, de grootste vismarkt van Europa, "net een spookstad" geworden. Tot dusver is daar dit jaar al 18 procent minder vis aan land gebracht dan vorig jaar in dezelfde periode.

De Britse regering zegt dat er sprake is van kinderziekten, die worden verergerd door de coronapandemie, die ook de restaurantsector heeft getroffen. Minister van Milieu George Eustice zegde de visserijsector dinsdag steun toe. "We blijven nauw samenwerken met de visserijsector om er zeker van te zijn dat die ondersteund wordt en kan blijven vissen en bijdragen aan de economieën van onze kustplaatsen."