Brexit is terug. De Britten hebben de Europese Unie inmiddels verlaten, maar de twee partijen bakkeleien nog altijd over hun toekomstige relatie. De tijd dringt en het nieuws stapelt zich snel op, dus we praten je snel even bij over wat er deze week is gebeurd.

De week begon, net als bijna iedere week tegenwoordig, met coronanieuws. De Britse premier Boris Johnson liet in een videoboodschap vanuit hartje Londen weten in zelfisolatie te zitten vanwege contact met een parlementslid dat later positief getest werd.

Een paar dagen later was het ook raak aan de andere zijde van het Kanaal. Een onderhandelaar in het team van Michel Barnier, de Europese toponderhandelaar, bleek met het coronavirus besmet te zijn. Vanwege het mogelijke besmettingsgevaar werden de onderhandelingen op het hoogste niveau stilgelegd. Het zoveelste obstakel in de al zeer moeizame onderhandelingen tussen het VK en de EU.

Deal or no deal? Wat voor Brexit wil Boris Johnson?
284
Deal or no deal? Wat voor Brexit wil Boris Johnson?

'95 procent van de deal ligt al klaar'

Coronabesmettingen of niet: de onderhandelingen lijken de goede kant op te gaan en de eindfase te naderen. Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen zei vrijdag dat de onderhandelingen "nog wat meters bij de finishlijn vandaan zijn".

Ingewijden waren zaterdag tegenover persbureau Bloomberg positiever dan Von der Leyen. Het persbureau sprak met mensen die dicht bij de onderhandelingen staan. Zij verwachten een akkoord in de week van 30 november, over iets meer dan een week dus. Ilze Juhansone, secretaris-generaal van de Europese Unie, zou vrijdag tegen diplomaten hebben gezegd dat 95 procent van de deal al klaarligt.

De drie welbekende struikelblokken

Wat nog rest, is het trio van welbekende pijnpunten bij deze onderhandelingen: de visserij, het toezicht en het gelijke speelveld. Al sinds het begin van de onderhandelingen in maart vormen deze drie onderwerpen de grootste struikelblokken.

Met het gelijke speelveld worden niet alleen milieu- en productstandaarden bedoeld, maar ook afspraken over staatssteun aan bedrijven. Von der Leyen zei vrijdag dat op het laatste vlak vooruitgang is geboekt.

Waar het tot dusver nog niet tot grote compromissen is gekomen, zeggen ingewijden tegen Bloomberg dat ze de contouren van een deal kunnen zien. Daarbij zou Johnson de EU wat geven wat betreft het gelijke speelveld. En de Britse premier zou op zijn beurt een overwinning mogen claimen bij het getouwtrek over visserij in Britse wateren.