Het Britse Hogerhuis heeft in de nacht van maandag op dinsdag de omstreden Brexit-wet van premier Boris Johnson deels verworpen. Specifiek gaat het om de delen die indruisen tegen het internationaal recht. Het gaat vooral over afspraken over Noord-Ierland, die Londen en de Europese Unie hebben vastgelegd in het uittredingsverdrag.

De leden van het Hogerhuis stemden tijdens een debat (met 433 voor en 165 tegen) voor het schrappen van de clausule in het wetsvoorstel, die Britse ministers in staat stelt om eenzijdig delen uit het uittredingsverdrag met de EU aan te passen.

Volgens Johnson is de zogeheten internemarktwet nodig om het interne goederenverkeer in het Verenigd Koninkrijk te beschermen. Hij ziet het als een "vangnet" en "verzekeringspolis" om de politieke en economische integriteit van het land te bewaren als er geen handelsakkoord met de EU wordt gesloten.

Johnson heeft erkend dat de wet het internationale recht schendt. Veel van zijn partijgenoten vrezen daarmee de internationale reputatie van het VK op het spel te zetten. Het Lagerhuis heeft de wet eerder voorlopig groen licht gegeven. Het Hogerhuis zegt nu dat de passages die het verdrag met de EU schenden moeten worden geschrapt, zoals Brussel heeft geëist.

Het wetsvoorstel dreigt volgens critici de vrede in Noord-Ierland te ondermijnen. Johnson kan er nu voor kiezen de bewuste passages te schrappen of ze in stand houden als het Lagerhuis het wetsvoorstel volgende maand opnieuw behandelt. Hij zei eerder maandag dat de betreffende clausules een "vitaal" veiligheidsnet vormen.

Optimistische geluiden over onderhandelingen met EU

Mochten de EU en het VK een deal over een handelsverdrag sluiten, dan zijn de passages mogelijk niet langer nodig. De onderhandelingen daarover verkeren in een eindfase. Er klinken enige optimistische geluiden.

De Britten zijn vanwege de Brexit vanaf 1 januari niet meer gebonden aan EU-wetten. In het uittredingsverdrag blijft de EU zeggenschap houden over handel met Noord-Ierland, mede om te voorkomen dat er controles komen aan de grens met EU-lidstaat Ierland.