Het Europees Parlement zal tegen een potentiële handelsdeal tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) stemmen wanneer de Britten het terugtrekkingsakkoord niet zullen naleven. Dat zeggen zes van de zeven Europese fracties vrijdag in een gezamenlijke verklaring. Het EU-orgaan moet akkoord gaan, voordat een eventueel handelsakkoord geïmplementeerd kan worden.

Eerder deze week kwam het naleven van het scheidingsakkoord door de Britten op losse schroeven te staan, nadat de Britse regering een wetsvoorstel presenteerde. In de zogeheten UK Internal Market Bill wordt uiteengezet hoe de landen in het VK na het einde van de transitieperiode zullen handelen.

In het wetsvoorstel staat onder meer dat goederen tussen Groot-Brittannië en Noord-Ierland probleemloos heen en weer kunnen gaan, iets haaks op de afspraken in het terugtrekkingsakkoord staat. De Britse minister van Noord-Ierland bekende dinsdag dat het wetsvoorstel het internationaal recht "zeer specifiek en minimaal" schendt.

Het wetsvoorstel schoot bij de EU in het verkeerde keelgat, omdat de afspraken uit het terugtrekkingsakkoord nog geen jaar oud zijn en er vier jaar moeizaam over onderhandeld werd. De fracties van het Europees Parlement noemen de UK Internal Market Bill "een serieuze en onacceptabele schending van het internationaal recht". De EU heeft het VK inmiddels verzocht om het wetsvoorstel vóór eind september naast zich neer te leggen, anders volgen mogelijk juridische stappen.

Ondertussen gingen de onderhandelingen over een handelsakkoord deze week nog wel door, maar het EP waarschuwt voor de gevolgen van het wetsvoorstel. "Het schaadt het vertrouwen in en de geloofwaardigheid van de Britten, een essentieel deel van iedere vorm van onderhandelingen", aldus de EP-fracties. De onderhandelingen tussen beide partijen zitten nog altijd muurvast.