De EU geeft het Verenigd Koninkrijk tot eind september om de bepaling die het mogelijk maakt om delen van het zogeheten Noord-Ierland-protocol te overrulen, uit de omstreden 'Brexit-wet' te halen. Dat heeft Maros Sefcovic, die de EU vertegenwoordigt als het gaat om de implementatie van het terugtredingsakkoord, donderdag laten weten.

Sefcovic roept de Britse regering op hier zo snel mogelijk werk van te maken of dit uiterlijk eind deze maand rond te hebben. De Britse minister Michael Gove heeft Sefcovic te kennen gegeven hieraan geen gehoor te zullen geven.

Het woensdag gepresenteerde wetsvoorstel haalt onderdelen van het Brexit-terugtredingsakkoord onderuit. Daarmee schenden de Britten het internationaal recht.

De wet, mits aangenomen, zou Londen de macht geven om delen van het zogeheten Noord-Ierland-protocol te overrulen. Dit protocol werd vorig jaar nog opgesteld door de EU en het VK om een harde grens op het Ierse eiland te voorkomen. Hierop kwamen vertegenwoordigers van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie eerder op donderdag bijeen voor een spoedoverleg.

"De EU gaat niet mee in het argument dat het wetsvoorstel bedoeld is om het Goede Vrijdagakkoord te beschermen. Sterker nog, het doet precies het tegenovergestelde", aldus een verklaring van de EU.

De Britten hebben volgens Sefcovic het vertrouwen geschaad. "Het is aan hen dit te herstellen", zo gaat de verklaring verder. De EU heeft gedreigd met juridische stappen indien de Britten aan het wetsvoorstel vasthouden.