Het lijkt steeds onwaarschijnlijker dat de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk het voor het einde van het jaar eens worden over een handelsakkoord, zegt EU-toponderhandelaar Michel Barnier donderdag na een week van nieuwe onderhandelingen in Londen. De afgelopen week leverde opnieuw geen doorbraak op.

Door het gebrek aan vooruitgang noemde de Barnier het "onwaarschijnlijk" dat de partijen er nog voor het einde van het jaar een akkoord uit weten te slepen. "De tijd raakt snel op", waarschuwde de Fransman.

De persconferentie van Barnier leek wat betreft zijn boodschap een herhaling van eerdere persmomenten. Zo haalde de onderhandelaar voor de zoveelste keer uit naar de Britten, die de afgelopen weken volgens hem "niet dezelfde bereidheid toonden" tijdens de onderhandelingen. Verder werd er opnieuw geen vooruitgang geboekt op de meest heikele punten: het gelijke speelveld en de visserij, twee van de vaste nummers tijdens deze onderhandelingen.

Het gelijke speelveld is al sinds het begin van de onderhandelingen een van de grootste struikelblokken. Brussel wil voorkomen dat de Britten de standaarden over bijvoorbeeld milieuafspraken en arbeidsregels verlagen, om zo beter te kunnen concurreren met de EU. "Het VK wil zelf standaarden kunnen bepalen, dat respecteren wij, maar kan het VK standaarden gebruiken om ons eruit te concurreren?", vroeg Barnier zich hardop af.

Ook op het gebied van de visserij liggen de partijen nog ver uit elkaar. Het VK wil van de huidige regeling af en vissersboten van het Europese vasteland zoveel mogelijk buiten de Britse wateren houden. "Dat is voor ons acceptabel", zei Barnier.

Britse onderhandelaar: 'Deal in september is mogelijk'

Barniers evenknie, David Frost, zei dat er nog "aanzienlijke verschillen" waren, maar voegde daar een positieve noot aan toe en zei dat er in september alsnog een akkoord gesloten kon worden. "We moeten met dat doel verder met elkaar praten", aldus Frost.

Frost waarschuwde desalniettemin voor de mogelijkheid dat er geen akkoord wordt gesloten. "En dus moeten we ons blijven voorbereiden op alle mogelijke scenario's voor het einde van dit jaar", aldus Frost.

Als de twee partijen voor het eind van het jaar geen akkoord bereiken, verlaten de Britten zonder afspraken de Europese Unie en de interne markt. Handel zal dan een stuk kostbaarder worden, omdat de regels van de werelhandelsorganisatie (WTO) dan automatisch worden ingesteld, met invoerheffingen op veel producten als gevolg. Daarom wordt een zogeheten 'no deal' ook gezien als het economische rampscenario.