
Brexit-onderhandelingen na weken vertraging weer van start, via videobellen
De agenda is nog niet bekendgemaakt, maar waarschijnlijk wordt er over sleutelonderwerpen zoals handel, veiligheidsbeleid en het visserijbeleid gesproken. De onderhandelingen duren de hele week. Op 11 mei en 1 juni beginnen nog twee onderhandelingsrondes.
De onderhandelingen verlopen tot dusver nog niet erg soepel. Na de eerste onderhandelingsronde in maart waarschuwde EU-onderhandelaar Michel Barnier voor het gigantische verschil van inzicht aan de onderhandelingstafel.
Na die eerste ronde gooide de coronacrisis roet in het eten. Zowel EU-onderhandelaar Barnier als zijn Britse evenknie David Frost raakte vorige maand besmet met het coronavirus. Beiden zijn inmiddels weer aan het werk.
Tijd tikt, harde Brexit dreigt
Er zit flink wat druk achter de onderhandelingen. De twee partijen hebben nog tot het einde van dit jaar om tot een goed handelsakkoord te komen - een tijdpad dat al erg krap is vergeleken met andere omvangrijke handelsverdragen.
Wordt er niet op tijd een handelsakkoord gesloten, dan dreigt er een 'harde Brexit' zonder afspraken over de handel en het verkeer van goederen, mensen en kapitaal, met grote economische en maatschappelijke gevolgen. Willen de Britten en de EU-landen die deadline verschuiven, dan moeten ze dat uiterlijk in juni bepalen.
De regering van de Britse premier Boris Johnson heeft al een paar keer duidelijk laten weten geen uitstel te zullen aanvragen. De Britse onderhandelaar Frost herhaalde dit deze maand.
NUjij: Uitgelichte reacties