De Europese Unie eist dat het Verenigd Koninkrijk een verbod op chloorkippen handhaaft als onderdeel van een handelsakkoord tussen de twee partijen, schrijft de Europese Commissie dinsdag in haar onderhandelingsmandaat. In het mandaat staat de positie van de EU voorafgaand aan de onderhandelingen met het VK.

Met de eis wil Brussel de eigen vleesmarkt beschermen en een potentieel handelsakkoord tussen de VS en het VK bemoeilijken.

The Guardian schreef dinsdag dat de clausule op advies van Frankrijk werd toegevoegd aan het onderhandelingsmandaat van de EU. Hierin zou staan dat de partijen de "kwaliteit van het voedsel en de landbouwsector" moeten bewaken.

Met de clausule wil de EU voorkomen dat de Britten na de Brexit ineens de voedselstandaarden verlagen voor een handelsakkoord met de VS. Een bekend doemscenario is de chloorkip: een kip die na de slacht met chloor wordt behandeld om salmonellabesmettingen tegen te gaan. Ook zou het kunnen betekenen dat de Britten pesticiden gaan gebruiken die op het Europese vasteland verboden zijn.