
Historisch: Britten nu echt uit de EU (toch verandert er voor jou niks)
Op Parliament Square in Londen stonden duizenden Britten vlak voor 23.00 uur Britse tijd de secondes af te tellen. Op de gevel van 10 Downing Street, de ambtswoning van premier Johnson, was een grote aftelklok te zien op een achtergrond van de rood-wit-blauwe kleuren van de Britse vlag.
Zo'n vijfduizend mensen hadden zich bij de parlementsgebouwen verzameld om het moment waarop het Verenigd Koninkrijk de EU zou verlaten mee te maken. Om klokslag 23.00 uur barstte een luid gejuich los en samen met vuurwerk gingen hier en daar champagnekurken de lucht in. Ook werden er patriottistische liederen gezongen, zoals Land of Hope and Glory en God Save the Queen.

Feest en verdriet in Londen tijdens Brexit Day
Wakker worden op een historische dag
De Britten, die sinds 1973 betrokken waren bij het Europese project, worden zaterdagochtend wakker op een historische dag. Hun VK is het eerste land ooit dat de EU heeft verlaten.
Afgezien van de krantenkoppen en nieuwsshows op radio en televisie zullen ze echter niet veel van de Brexit merken. Er verandert namelijk nog vrijwel niets. Hoe kan dat?

Vier jaar Brexit samengevat in opvallende momenten
Overgangsperiode tot eind 2020
Johnson wist uiteindelijk in oktober een deal met de EU te sluiten, waarmee het Britse Lagerhuis kon leven na zijn enorme verkiezingsoverwinning in december.
Vanaf zaterdag start officieel een overgangsperiode, die tot eind 2020 duurt. Deze deadline kan verschoven worden, maar dan moet Johnson hier zelf het initiatief voor nemen. Het komende jaar gelden de regels van de EU dus nog gewoon in het VK, zodat bedrijven en burgers de tijd hebben om zich voor te bereiden op de mogelijk nieuwe regels.
Als de Britten om middernacht de EU officieel zouden hebben verlaten zónder deal, dan hadden ze nu niet in een overgangsfase gezeten. Dit zou grote gevolgen hebben gehad. Maar dat is dus nu niet het geval.
EU en VK gaan handelsonderhandelingen in
De EU en het VK zullen het komende jaar de handelsonderhandelingen ingaan. En dit gaat over veel meer dan of jij nog zonder visum op citytrip naar Londen kan. Zo wordt er gesproken over import- en exporttarieven, worden er afspraken gemaakt over staatssteun en arbeidsvoorwaarden en zullen ze proberen om tot een oplossing voor de Ierse grenskwestie te komen.
Komend jaar hoef je je dus nog niet druk te maken over je reis naar het VK. Je kan dus ook nog gewoon online bestellingen doen bij een Britse webshop en souvenirs van vakantie mee terugnemen naar Nederland. Ook zullen er nog geen lange rijen vrachtwagens aan de grens komen te staan.
Verandert er dan überhaupt wel iets op 1 februari?
Ja, op politiek niveau wel. De Britse Europarlementariërs hebben hun bureaus deze week leeggehaald en zijn vertrokken uit Brussel. Vanaf zaterdag hebben de Britten geen stem meer binnen de EU. Ze zijn er nu echt uit.
Wil jij meer weten over hoe het nu verdergaat na de Brexit? Luister dan onze podcast waarin wij antwoord geven op al jullie vragen.
NUjij: Uitgelichte reacties