De Britse premier Boris Johnson heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag zijn plannen voor Brexit Day, de dag dat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie (EU) stapt, bekendgemaakt. De dag wordt gevierd met onder meer een officieel aftelmoment, een speech van Johnson en een speciale Brexit-munt, meldt BBC News.

Verder zullen er lichtshows zijn en wordt er met vlaggen gewapperd. Via een klok waarop de tijd geprojecteerd staat, wordt op 31 januari afgeteld naar 23.00 uur (lokale tijd). Op dat moment verlaat het Verenigd Koninkrijk de EU.

Na het aftelmoment zal Johnson het Britse volk toespreken. De dag daarop komt er een speciale Brexit-munt uit. Op de munt staan de woorden "vrede, welvaart en vriendschap met alle naties".

Volgens Downing Street wil de regering de viering gebruiken als "een moment om verschillen op te lossen, gemeenschappen te herenigen en vooruit te kijken naar het land dat het Verenigd Koninkrijk het komende decennium wil worden".

Geen Big Ben op Brexit Day

Naar alle waarschijnlijkheid zal de Big Ben niet luiden op Brexit Day, bevestigt Downing Street. De iconische klok wordt gerestaureerd en is daardoor buiten gebruik.

Om de klok toch te laten luiden, zou volgens Lagerhuis-voorzitter Lindsay Hoyle 500.000 pond (bijna 590.000 euro) nodig zijn. De klok zou tijdelijk moeten worden aangepast, waardoor de restauratie vertraging op zou lopen.

Een campagne om het benodigde geld bij elkaar te halen, haalde tot nu toe meer dan 240.000 pond (ongeveer 280.000 euro) op, maar parlementaire regels verbieden het om het geld voor de Big Ben te gebruiken.

Eerst nog overgangsperiode

Eerder deze maand stemden het Britse en het Europees parlement na lange onderhandelingen in met de Brexit-deal.

Hoewel de Britten op 31 januari uit de EU stappen, volgt er nog wel een overgangsperiode, die volgens de wet tot maximaal december 2020 mag duren, ongeacht of er een handelsakkoord met de EU is bereikt.