De Britse premier Boris Johnson heeft donderdag bepaalde passages van de uittredingswet geschrapt, waaronder de rol van het parlement tijdens Brexit-gesprekken en de bescherming van arbeiders en vluchtelingen, aldus The Guardian.

De uittredingswet, die hand in hand gaat met het Brexit-akkoord, werd eind oktober versneld door Johnson opgesteld. Dit deed hij nadat het parlement niet had ingestemd met eerdere Brexit-voorstellen. Normaal gesproken duurt het maanden om een soortgelijke wet op te stellen.

In de wet waren onder meer belangrijke punten van de grootste oppositiepartijen opgenomen, zoals de bescherming van arbeiders, de opvang van vluchtelingenkinderen zonder begeleiding en dat het parlement zeggenschap heeft over de toekomstige onderhandelingsgesprekken tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het parlement keurde eind oktober deze versie van de wet goed.

Deze passages waren echter niet meer aanwezig in de tweede versie van de uittredingswet die donderdag door premier Johnson werd gepresenteerd. Zijn Conservatieve Partij won vorige week bij de landelijke verkiezingen een meerderheid van tachtig zetels in het parlement en heeft dus niet meer de steun van de oppositiepartijen nodig.

Vrijdag stemt het Britse parlement onder meer over deze wet. Gezien de ruime meerderheid van de Conservatieven wordt verwacht dat deze aangepaste wet zal worden aangenomen.

Johnson wil geen uitstel meer

Johnson voegt ook een clausule toe waarmee de transitieperiode, die na de Brexit van 31 januari begint, niet kan worden verlengd. Daarmee wil hij voorkomen dat deze transitieperiode steeds langer wordt, wat wel gebeurde bij de Brexit-onderhandelingen. Johnson wil uiterlijk eind volgend jaar alles hebben afgerond of de onderhandelingen stoppen.

Al deze aanpassingen geven Johnson en zijn regering meer macht om over de Brexit te onderhandelen zonder hoor en wederhoor van het parlement.

Verwacht wordt dat oppositiepartijen Labour, de Liberal Democrats en de Scottish National Party (SNP) vrijdag tegen het wetsvoorstel zullen stemmen. SNP-leider Ian Blackford noemt de wet "een sloopkogel" die tegen de "economische en sociale basis" van het Verenigd Koninkrijk slaat.

Koningin Elizabeth opent parlementaire jaar met Queen's Speech
600
Koningin Elizabeth opent parlementaire jaar met Queen's Speech