Het Britse Lagerhuis stemt waarschijnlijk vrijdag over een wet waarin premier Boris Johnson de duur van de overgangsperiode na de Brexit wil vastleggen, schrijven meerdere Britse media. Johnson wil uiterlijk eind volgend jaar alles hebben afgerond of de onderhandelingen stoppen.

Dat zou betekenen dat de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk binnen twaalf maanden tot onder andere een handelsovereenkomst moeten komen. Lukt dat niet, dan kunnen beide partijen een gezamenlijk besluit nemen om de overgangsperiode met twee jaar te verlengen, maar daar ziet Johnson niets in.

De nieuwe wet zou hem verplichten om geen enkele deal te sluiten met de EU die tot verder uitstel leidt. Critici noemen het een "roekeloos" plan en zeggen dat Johnson banen van het Britse volk op het spel zet.

Door de ruime verkiezingsoverwinning van de Conservatieven heeft Johnson naar verwachting geen problemen om de wet door het Lagerhuis te loodsen. Op 12 december behaalde zijn partij een absolute meerderheid van 365 zetels.

Overwinningsspeech Johnson: 'Overweldigend mandaat voor Brexit'
109
Overwinningsspeech Johnson: 'Overweldigend mandaat voor Brexit'