De Britse premier Boris Johnson belooft binnen twee weken na een eventuele verkiezingsoverwinning op 12 december zijn Brexit-deal door het Lagerhuis te loodsen. Volgens BBC News wil Johnson voor de Kerst alle formaliteiten afhandelen met het parlement, zodat het Verenigd Koninkrijk eind januari uit de EU kan stappen.

Dat blijkt uit een voorpublicatie van het verkiezingsprogramma van de Conservatieve Partij, dat zondag officieel wordt gepubliceerd.

De steun voor Johnsons Brexit-plannen lijkt toe te nemen. Zijn partij had al een voorsprong van 16 procentpunten op de grootste oppositiepartij Labour. Zaterdag bleek uit een nieuwe peiling dat de Tories die voorsprong hebben uitgebreid naar 19 procentpunten.

De Conservatieve Partij heeft nu 47 procent van de stemmers achter zich. De premier aast op een absolute meerderheid en vertelde dit weekend dat hij "zeker weet" dat al zijn potentiële parlementskandidaten achter zijn deal staan.

Begin september zette hij nog 21 leden uit zijn partij, omdat ze niet met de andere leden hadden meegestemd over een belangrijke Brexit-wet.

Labour weet tijdens de campagne nog geen progressie te boeken. Partijleider Jeremy Corbyn weigerde meerdere keren zijn persoonlijke mening over een eventueel nieuw Brexit-referendum te geven. Zijn partij heeft beloofd na verkiezingswinst een nieuw referendum te organiseren. Zaterdag zei Corbyn dan geen kant te kiezen. Hij wil de verantwoordelijkheid volledig bij de Britse burgers leggen.

Conservatieven hebben forse investeringsplannen

In de voorpublicatie valt volgens BBC News ook te lezen dat Johnson de inkomstenbelasting niet wil verhogen. Daarnaast wil hij flink investeren in de kinderopvang, huizen energievriendelijker maken en de komende vier jaar 2 miljard pond (zo'n 2,3 miljard euro) reserveren voor reparaties aan het wegdek.

Tijdens de vorige verkiezingen in 2017 had het verkiezingsprogramma desastreuze gevolgen voor de Conservatieven die toentertijd nog werden geleid door Theresa May. Een extra belasting voor ouderen kwam haar toen op veel kritiek te staan en de steun voor haar brokkelde af.