De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft zich daags na het eerste televisiedebat tussen hem en de Britse premier Boris Johnson toch uitgelaten over zijn standpunt in een eventueel nieuw Brexit-referendum, dat hij wil organiseren als zijn Labour-partij de Britse verkiezingen in december wint. Corbyn zal niet voor of tegen de Brexit stemmen, maar legt de verantwoordelijkheid volledig bij het Britse volk.

Tijdens het debat werd de Labour-leider herhaaldelijk gevraagd naar zijn persoonlijke mening over de Brexit, maar Corbyn weigerde een dergelijke vraag te beantwoorden. Hij positioneert zich nu als de "neutrale" partij die de Britse kiezer op een geloofwaardige manier een stem kan geven.

Daarmee zit de visie van Labour als het ware tussen die van de grootste partij, de Conservatieven, en de achtervolgende Liberal Democrats in. Waar de 'Tories' van Johnson er alles aan doen om zo snel mogelijk uit de EU te stappen, zijn de 'Lib Dems' fel tegen een Brexit.

Johnsons partij greep de uitspraak van Corbyn aan om hem in een kwaad daglicht te stellen. "Hiermee bevestigt Jeremy Corbyn dat hij geen plan voor de Brexit heeft", schreven de Conservatieven in een verklaring.

Mocht Labour de verkiezingen op 12 december winnen, dan wil Corbyn een nieuwe deal met de EU sluiten en deze middels een referendum voorleggen aan de Britse kiezer. In peilingen heeft de grootste oppositiepartij nog een achterstand van om en nabij de 10 procentpunten op de Conservatieven.