Noord-Ierland zal tot 2025 een speciale band met de Europese Unie houden, maar zal samen met de rest van het Verenigd Koninkrijk wel de Europese douane-unie verlaten. Dat formele voorstel zal de Britse premier Boris Johnson woensdag voorleggen, aldus de Britse krant The Telegraph.

De plannen, die volgens de krant dinsdag naar diverse Europese hoofdsteden zijn verstuurd, houden in dat er voor vijf jaar lang twee grenzen komen: een douanecheck tussen Noord-Ierland en Ierland, en een regelgevende grens door de Ierse zee, tussen Noord-Ierland en het Britse eiland.

Daardoor zal Noord-Ierland wel onderdeel blijven van de Europese interne markt waarbinnen landbouw- en voedselproducten zonder grenscontroles vervoerd kunnen worden.

Na vijf jaar zal het parlement van Noord-Ierland moeten beslissen of het deel wil blijven uitmaken van de EU of dat het de Britse regels gaat volgen.

Noord-Ieren tevreden, Ierland sceptisch

Volgens The Guardian is de Noord-Ierse Democratic Unionist Party (DUP) grotendeels tevreden over de voorstellen en zou partijleider Arlene Foster de plannen steunen.

De minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney van EU-lid Ierland plaatst echter zijn vraagtekens bij de plannen, die wat hem betreft geen basis voor een deal vormen.

Johnson zal zijn plannen woensdag presenteren. Volgens persbureau Reuters zal de premier ook duidelijk maken dat de onderhandelingen voorbij zijn en dat het Verenigd Koninkrijk per 31 oktober zonder deal uit de Europese Unie zal stappen als Brussel niet over deze voorstellen wil praten.