56 bedrijven trekken naar Nederland vanwege de naderende Brexit, schrijft onderzoeksinstituut Clingendael dinsdag op basis van eigen onderzoek. Het merendeel van de bedrijven werkt in de financiële sector en komt uit het Verenigd Koninkrijk, aldus Clingendael.

De bedrijven verplaatsen naar Nederland vanwege de grote onzekerheid over de uitkomst van de Brexit. De huidige deadline van het vertrek uit de Europese Unie ligt op 31 oktober en zolang er geen akkoord met de EU wordt gesloten of er geen uitstel van de deadline wordt aangevraagd, vertrekken de Britten zonder akkoord. Dit scenario wordt een 'no deal-Brexit' genoemd en gaat gepaard met veel onzekerheid rond de economische gevolgen en de toegang tot Europese markten.

Door de onzekerheid trekken dus 56 bedrijven naar Nederland, aldus Clingendael. Het onderzoeksinstituut maakt onderscheid tussen een verplaatsing van activiteiten naar een Europees land, een uitbreiding van de activiteiten in de EU, het neerzetten van een nieuw hoofdkantoor voor zowel de EU als het VK én het openen van een Europees kantoor.

Het grootste deel van de 56 bedrijven opent een Europees kantoor, namelijk 25 bedrijven. Achttien bedrijven verplaatsen activiteiten naar Nederland, hieronder valt bijvoorbeeld het Europees Geneesmiddelen Agentschap, dat eerder dit jaar de deuren in Amsterdam opende. Negen bedrijven breiden uit en vier bedrijven openen een hoofdkantoor in Nederland.

Vooral financiële bedrijven komen naar ons land

Het merendeel van deze bedrijven werkt in de financiële dienstverlening, namelijk 32 van de 56. Ook de farmaceutische industrie en mediabedrijven, zoals Discovery, weten de weg naar ons land te vinden.

Vooral van origine Britse bedrijven trekken naar Nederland, namelijk 26 stuks. Negentien Amerikaanse bedrijven maken de overstap naar ons land. Daarnaast zijn er nog zes van origine Japanse bedrijven, twee Nederlandse bedrijven, één van origine Australisch, één Duits en één Spaans bedrijf.