Premier Boris Johnson is zijn meerderheid in het Britse Lagerhuis kwijt. Het conservatieve parlementslid Philip Lee verliet dinsdag de Tories en is overgestapt naar de Liberal Democrats (LibDems). De regering-Johnson had maar een meerderheid van één zetel.

Volg alle laatste ontwikkelingen in ons liveblog.

Lee schrijft dat de Conservatieven "te hard zoeken naar een beschadigende Brexit". Hij vindt dat gedrag "gevaarlijk voor de integriteit van het Verenigd Koninkrijk en voor de leefbaarheid binnen ons land".

Door tussentijdse verkiezingen in Wales was de meerderheid van Johnsons regering teruggevallen tot één zetel. Ook toen verloren de Conservatieven hun plek aan LibDems.

De leider van de Liberal Democrats, Jo Swinson, heet Tory-overloper Lee op Twitter welkom: "U heeft zich bij ons aangesloten op het meest cruciale moment. Ik kijk ernaar uit met u samen te werken om een rampzalige Brexit te voorkomen, en te vechten voor een eerlijker, meer gelijke samenleving."

Steeds meer steun voor motie tegen 'no deal-Brexit'

Voor Johnson wordt het nu moeilijker om zijn plannen door het parlement te loodsen én een motie tegen een 'no deal-Brexit', waar mogelijk woensdag over gestemd wordt, lijkt hierdoor eerder aangenomen te worden.

Dat zou grote gevolgen hebben voor de premier, die waarschijnlijk dan een motie zal indienen voor nieuwe verkiezingen om gezichtsverlies te voorkomen. Johnson lag de gehele dinsdag al onder vuur in het Lagerhuis, onder toeziend oog van voormalig premier Theresa May.