Het Britse Lagerhuis heeft woensdag ingestemd met een motie die een 'no deal-Brexit' bij wet moet verbieden. De oppositie plus 21 leden van de partij van Boris Johnson waren voorstander van het overnemen van de politieke agenda. Johnsons motie om nieuwe verkiezingen te houden, is vervolgens tegengehouden.

Goedenavond en welkom op dit liveblog, waar we op deze regenachtige woensdag de ontwikkelingen in Britse Lagerhuis volgen. Wij zijn Matthijs le Loux en Priscilla Slomp en we zullen je tot vanavond laat op de hoogte houden van het debat en de stemrondes over de motie van de oppositie en rebelse (oud-)Conservatieve MP's om een 'no deal-Brexit' bij wet te verbieden.

High drama in the House: prominente dissidenten werden dinsdag op genadeloze wijze uit de Conservatieve Partij gezet, er hangen vervroegde verkiezingen in de lucht en de oppositie vreest een valstrik. Heb je het allemaal niet meer op een rijtje? Lees dan deze handige samenvatting.

Je vragen over de politieke crisis en de Brexit zijn welkom op redactie@nu.nl. Deel je meningen en inzichten met andere Lagerhuiswatchers op NUjij.
woensdag 4 september 2019 om 21:16
[Liveblog gesloten]
woensdag 4 september 2019 om 21:16
Rest het ons slechts jullie te bedanken voor jullie aandacht en de vele interessante vragen die we hebben ontvangen. Helaas konden we die niet allemaal beantwoorden, maar we houden de vragen waar we niet aan toekwamen zeker in gedachten voor toekomstige liveblogs en artikelen over de Brexit. Zo gaan we binnenkort aan de slag met de vraag wat er straks met Britten in Nederland en Nederlanders in het VK gaat gebeuren - die vraag zorgt voor veel onzekerheid bij sommige van onze lezers.

Dit liveblog is nu gesloten. We komen morgen bij je terug, dit keer met alle aandacht voor het House of Lords (Hogerhuis), dat nu aan de slag moet. Fijne nacht!

Wil je niets van onze Brexit-berichtgeving missen? Abonneer je dan op de tag 'Brexit'.
woensdag 4 september 2019 om 21:11
Het was weer een tumultueuze dag in het Britse parlement - urenlange debatten waarin weinig nieuws werd gezegd, gevolgd door stemmingen waarvan de uitkomst te voorspellen was - maar daardoor niet veel minder dramatisch. 

Waar staan we nu?

 • Het Lagerhuis heeft een wetsvoorstel aangenomen, de wet-Benn, dat een 'no deal'-Brexit op 31 oktober verbiedt. Het parlement wil dat premier Johnson opnieuw uitstel aanvraagt in Brussel, tot zeker 31 januari 2020.
 • Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door het Hogerhuis, dat het vanaf donderdag behandelt. Spannend wordt of de Lords erin zullen slagen dat af te ronden voordat het parlement weer met reces gaat, aanstaande maandag.
 • Premier Johnson wil na zijn nederlaag dat er nieuwe verkiezingen worden gehouden. Hij ziet die het liefst plaatsvinden voor de Europese top van 17 en 18 oktober. 
 • Oppositieleider Jeremy Corbyn van Labour eist dat de wet-Benn eerst van kracht wordt, om te voorkomen dat Johnson met een list een 'no deal' op 31 oktober bewerkstelligt.
 • Een motie van Johnson om verkiezingen uit te schrijven sneuvelde woensdagavond dan ook in het Lagerhuis.
woensdag 4 september 2019 om 20:38
En ja hoor, daar is de uitslag! 

De motie van Johnson voor nieuwe verkiezingen is niet aangenomen. 56 parlementariërs stemden tegen en 298 stemden voor. De premier had 434 stemmen nodig, maar het lijkt erop dat veel oppositieleden al naar bed zijn gegaan...
woensdag 4 september 2019 om 20:35
Oke, nog eentje dan. De stemming over nieuwe verkiezingen is nog niet klaar.

Boy vraagt: 
Er zijn in het Hogerhuis al meer dan negentig amendementen ingediend, en de kans dat er gefilibusterd en vertraagd gaat worden lijkt reëel. Wat zijn de gevolgen hiervan?

Antwoord: 
Het lijkt erop dat de Lords uit Johnson's partij inderdaad het proces willen vertragen. Als ze er niet uitkomen voordat het parlement voor vijf weken geschorst zal worden, gaat de wet niet door. Daarentegen is er al genoemd dat de leden van het Hogerhuis welwillend tegenover nachtwerk en weekendwerk staan.. 

Bovendien heeft Johnson er ook baat bij als de wet deze week wel door het Hogerhuis wordt geloosd. Hij kan dan nieuwe verkiezingen uitschrijven, omdat Labour heeft gezegd hiermee akkoord te gaan - mits de wet die een 'no deal-Brexit' tegenhoudt is geïmplementeerd.

Deze verkiezingsstrijd moet dan op 15 oktober plaatsvinden en de kans is redelijk groot dat Johnson dit zal winnen van Corbyn. In theorie kan Johnson dan met een nieuwe meerderheid de wet die vanavond is aangenomen in het Lagerhuis van tafel schuiven...

Het tegenhouden van een 'no deal-Brexit' is dus nog niet in steen gebeiteld.
woensdag 4 september 2019 om 20:23
Bas, en veel anderen vragen zich af hoe groot de kans is dat de EU nogmaals uitstel gaat geven voor de Brexit? 

Antwoord: De EU is hierover verdeeld. Sommigen regeringsleiders zijn tegen nog een uitstel, anderen zijn voor - mits het uitstel is voor een goede reden, zoals nieuwe verkiezingen. Uitstel om uitstel zal niet snel worden gegeven en de EU is zich dan ook druk aan het voorbereiden op een 'no-deal'.
Daarentegen heeft de EU altijd laten weten dat ze liever geen 'no deal-Brexit' zien, ook de regeringsleiders die liever geen uitstel geven zullen met dat scenario niet blij zijn. De kans is dus aanwezig dat de EU akkoord gaat met het uitstel, vooral omdat het erop lijkt dat er nieuwe verkiezingen komen in het VK.
woensdag 4 september 2019 om 19:48
Hugo vraagt: Boris Johnson verklaarde in een eerste reactie o.a: 'In elk geval verlaat dit land op 31 oktober de Europese Unie'. Hoe kan hij dat beweren/beloven, gezien de ontwikkelingen van vandaag? Of is het misschien grootspraak of blufpoker?

Antwoord: Een keiharde belofte kan het inderdaad niet meer worden genoemd. Maar het is wel het uitgangspunt dat laat zien hoe Johnson de komende verkiezingscampagne ingaat: hij zal zichzelf afschilderen als de man die koste wat het kost de Brexit wilde afleveren op 31 oktober, maar daarbij werd gedwarsboomd door de oppositie. Het lijkt erop dat Johnson de verkiezingen zo snel mogelijk wil regelen, het liefst voor 18 oktober. Hij hoopt ze glansrijk te winnen - om dan alsnog de vandaag aangenomen motie van tafel te kunnen schuiven.
woensdag 4 september 2019 om 19:36
Deze stemming zal rond 22.15 uur plaatsvinden.
woensdag 4 september 2019 om 19:28
Het Lagerhuis is nu in debat over nieuwe verkiezingen, waarover later op de avond gestemd zal worden. Naar verwachting zal het Johnson niet lukken om hiervoor een twee derde meerderheid te krijgen, omdat Labour niet meewerkt.
woensdag 4 september 2019 om 19:28
R. Jansen vraagt: Nu de oppositie een meerderheid heeft, kan de regering niet naar huis gestuurd worden en Corbyn premier gemaakt worden met de belofte dat hij verkiezingen uitschrijft, nadat hij eerst een 'no-deal' voorkomen heeft?

Antwoord: Corbyn heeft eerder geopperd dat hij wel een transitieregering kan leiden, nadat de regering-Johnson met een motie van wantrouwen is afgezet. De andere partijen zien dat echter niet zitten.
woensdag 4 september 2019 om 19:17
woensdag 4 september 2019 om 19:12
Nu de motie is aangenomen in het Lagerhuis is het Hogerhuis aan zet.

In theorie zal het geen probleem zijn om ook hier een meerderheid voor de motie te krijgen, aangezien de oppositie in de meerderheid is. Maar in de praktijk kunnen de Conservatieven nog roet in het eten gooien, door te filibusterenDit is het extreem lang rekken van een debat, om het zo voor elkaar te krijgen dat een wet wordt geblokkeerd of vertraagd. In de Nederlandse politiek komt dit niet vaak voor.

Naar verwachting zal de motie donderdag behandeld worden. Omdat het parlement een schorsing wacht moet het voor vrijdag 17.00 uur Britse tijd ter stemming zijn gesteld.

Er zijn echter al 92 amendementen ingediend op de motie door de Lords uit Johnson's partij. Hierdoor zal het debat ook in de nacht door moeten gaan en is de kans groot dat het proces vertraagd zal worden.
woensdag 4 september 2019 om 19:01
Het woord is nu aan Jeremy Corbyn. Hij benadrukt opnieuw dat de Labour-partij voor nieuwe verkiezingen is, maar pas als de motie ook door het Hogerhuis heen is. Hij zegt dat het aanbod van Johnson om met vervroegde verkiezingen te komen "het gif van 'no deal' bevat".
woensdag 4 september 2019 om 18:58
Premier Johnson reageert op het nieuws: "Deze wet maakt een eind aan de Brexit-onderhandelingen. De wet dwingt mij tot overgave en het maakt het grootste democratische besluit uit onze geschiedenis (2016-referendum, red.) ongedaan. Door deze wet bepaalt dit land niet langer meer wanneer we uit de EU gaan. Deze macht ligt nu bij de EU."

Hij heeft het daarnaast het Lagerhuis gevraagd nieuwe verkiezingen uit te schrijven. "De Britten moet nu bepalen of ze mij of de leider van de oppositie naar Brussel laten gaan."
woensdag 4 september 2019 om 18:50
327 'ja',  299 'nee'.

Met een meerderheid van 28 is de motie die een 'no deal-Brexit' moet voorkomen aangenomen in het Britse Lagerhuis.

Nu is het Hogerhuis aan zet.
woensdag 4 september 2019 om 18:47
Verwarring alom, maar langzamerhand wordt duidelijker wat er zojuist is gebeurd.

Omdat het 'nee'-kamp geen tellers naar de 'nee'-lobby stuurde, werd het amendement in kwestie automatisch aangenomen. Het lijkt erop dat de regering-Johnson de trukendoos heeft opengetrokken. Het amendement waar over werd gestemd stelt dat een nieuw uitstel van de Brexit - bijvoorbeeld tot 31 januari - moet worden gebruikt om een uittredingsovereenkomst (een gewijzigde versie van die van May) door het parlement te krijgen. Dat betekent concreet dat als iemand wil proberen in die periode een tweede referendum te regelen, dat niet is toegestaan.

Het effect daarvan is mogelijk beperkt: politici van zowel de Conservatieven als Labour zeggen dat drie maanden toch niet genoeg tijd zou zijn om een tweede referendum te organiseren.
woensdag 4 september 2019 om 18:43
Johan vraagt: Worden de verwijderde partijleden meteen vervangen? En zijn die vervangers dan medestanders van Johnson?

Antwoord: De ontslagen Conservatieven behouden hun zetel en gaan als onafhankelijke MP's verder (tenzij ze zich aansluiten bij een andere partij). Bij volgende verkiezingen zullen zij van de Conservatieve kieslijst worden geweerd. Het is aannemelijk dat Johnson zal proberen zich ervan te verzekeren dat nieuwe kandidaat-MP's zich kunnen vinden in zijn beleid.
woensdag 4 september 2019 om 18:36
Het Lagerhuis stemt nu alsnog over de motie. De amendementen zijn opeens aan de kant geschoven, wat enige verwarring in het parlement heeft veroorzaakt. Niemand weet nog wat er precies aan de hand was, maar een BBC-correspondent meldt dat er een wijziging per ongeluk zou zijn aangenomen, omdat er niet genoeg tellers in de 'nee'-lobby waren. Hoe dan ook, het lijkt erop dat er geen amendementen meer worden behandeld en we direct naar de definitieve stemming gaan.
woensdag 4 september 2019 om 18:26
Het is nog niet duidelijk hoeveel amendementen er zullen worden behandeld. In totaal zijn er 29 ingediend op de motie. Parlementariër Layla Moran (Liberal Democrats) twittert dat er geruchten de ronde doen dat er over tien stuks wordt gestemd.. Dan volgt de uiteindelijke stemming pas rond 23.00 uur Nederlandse tijd.
woensdag 4 september 2019 om 18:20
Nicholas Soames (71), kleinzoon van Johnsons politieke held Winston Churchill, werd dinsdag door de premier uit de Conservatieve Partij gezet, nadat hij tegen de regering stemde. Soames zit sinds 1983 in het parlement.

"Wat me echt zorgen baart is dat het aanzien van het Verenigd Koninkrijk in de wereld in een vrije val is geraakt en ik bang ben dat onze positie in de wereldpolitiek hierdoor sterk zal worden verzwakt", zei hij tegen de BBC. "Dit is meest verdeeldheid zaaiende kwestie van mijn leven."

Soames is een voorstander van de Brexit, maar tegen een 'no deal'. Hij stemde drie keer voor de uittredingsovereenkomst van Johnsons voorganger May.
woensdag 4 september 2019 om 18:15
Eerst volgen er stemmingen over ingediende amendementen.
woensdag 4 september 2019 om 18:05
Er wordt nu gestemd! Nog even afwachten...
woensdag 4 september 2019 om 17:48
Er is inmiddels nog maar een fractie van de MP's aanwezig in het Huis. De sprekers nemen nu vooral andere partijen de maat over hun Brexit-opstelling.
woensdag 4 september 2019 om 17:48
Het debat over de amendementen is nog aan de gang. Het is opnieuw niet zo druk in het Lagerhuis, dat zal straks tijdens de stemming om 20.00 uur wel anders zijn. (Foto: Reuters)
woensdag 4 september 2019 om 17:41
Erik vraagt: Er is eerder gezegd dat de EU geen verder uitstel verleent zonder de verwachting dat er deze keer wel iets verandert. De Britten willen van de backstopregeling af en Johnson lijkt liever helemaal niet te willen onderhandelen, dus het lijkt onwaarschijnlijk dat een uitstel nu wel iets oplevert. Het is duidelijk dat de EU een 'no deal' boven alles wil voorkomen, maar hoe aannemelijk is het dat ze nogmaals uitstel bieden als Johnson daarom moet gaan vragen?

Antwoord: Op zich wil de EU best praten met het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de G7-top in het Franse Biarritz, vorige maand, wist Johnson de andere EU-leiders ervan te overtuigen dat hij liever een uittreding mét een deal zou zien dan zonder. Het grote probleem was echter dat hij hen niet kon garanderen dat hij een gewijzigde deal door het Britse parlement zou krijgen, waar zijn voorganger Theresa May faalde. Dan heeft het ook niet veel zin om de onderhandelingen te heropenen, luidde het in Brussel. 

Als Johnson na vervroegde verkiezingen een parlementaire meerderheid kan mobiliseren, liggen de zaken weer anders. Er is dus een reële kans dat nieuw uitstel op de langere termijn toch kan leiden tot beweging. Dat kan genoeg motivatie voor de EU zijn om de Brexit weer vooruit te schuiven.
woensdag 4 september 2019 om 17:21
Leen vraagt: Betreft de twee derde meerderheid voor nieuw verkiezingen alle 650 MP's of alleen de aanwezigen?

Antwoord: Een twee derde meerderheid van het totale aantal zetels, dus van alle 650 parlementariërs.
woensdag 4 september 2019 om 17:12
Opvallend: bij de stemming die we net hebben gezien, verloor de regering met 29 stemmen (329-300). Dinsdagavond waren dat er nog 27 (328-301). Ondanks de zuiveringen die Johnson gisteren doorvoerde, lijkt het aantal oppositietegenstanders en dissidenten verder te zijn gestegen. Het wordt interessant hoe die marge zich later vanavond ontwikkelt.
woensdag 4 september 2019 om 17:03
Als de motie om een 'no deal'-Brexit te verbieden vanavond wordt aangenomen - en de tekenen wijzen erop dat dit het geval zal zijn - zal de regering van premier Johnson aansturen op een stemming over vervroegde verkiezingen. Daar is een twee derde meerderheid van de 650 MP's voor nodig: 434 voor-stemmen, dus.
woensdag 4 september 2019 om 16:57
Quinten vraagt: Waarom vraagt de Lagerhuisvoorzitter een tweede keer naar de aye's en de no's, net voordat hij de stemmentellers aanwijst?

Een stemming in het Lagerhuis is een procedure die is omringd met allerlei tradities.

 • Eerst legt de voorzitter een vraag voor aan het Huis over de motie die wordt behandeld ("De vraag is of motie x moet worden aangenomen"). Voorstanders roepen 'aye', tegenstanders 'no'.
 • Als niet duidelijk is welke kant wint, verklaart de spreker dat er een 'division' (verdeling) is.
 • De voorzitter roept 'Division! Clear the lobbies!', waarna er in het parlementsgebouw en in restaurants en pubs in de buurt een bel klinkt, traditioneel om parlementariërs op de hoogte te brengen dat er een stemming zal plaatsvinden. De twee stemlobby's in het parlementsgebouw worden leeggemaakt.
 • Twee minuten nadat hij een 'division' heeft verklaard, legt de voorzitter de vraag opnieuw voor aan het Huis. Als dan duidelijk is dat er nog steeds een hoofdelijke stemming nodig is, wijzen de 'aye'-kant en de 'no'-kant allebei twee tellers voor de stemlobby's aan, die worden aangekondigd door de voorzitter.
 • De MP's begeven zich dan naar de lobby van hun keuze en geven daar hun naam aan een stemklerk. Als ze weer naar buiten lopen, worden ze geteld door de tellers.
woensdag 4 september 2019 om 16:34
Voor de echte diehards: hier zijn de amendementen die nu worden behandeld.
woensdag 4 september 2019 om 16:32
De eerste ronde, de zogeheten first reading, is meestal slechts een introductie van een wetsvoorstel, een formaliteit waar niet op voorhand over wordt gedebatteerd. Tijdens ronde twee, de second reading, wordt een wetsvoorstel uitvoeriger behandeld en kunnen de regering en oppositie er met elkaar over in debat.

Normaal gesproken volgt na de second reading de zogeheten 'committee stage', de fase waarin mogelijke wijzigingen aan het wetsvoorstel worden behandeld. Vandaag zijn de zaken wat omgedraaid, gezien de beperkte tijd die er nog is voordat het parlement weer met reces gaat. Nu wordt de wijzigingsronde tussen de twee stemrondes gehouden.
woensdag 4 september 2019 om 16:31
Hoogstwaarschijnlijk zal er nóg iemand uit de partij van Boris Johnson worden gezet. Caroline Spelman heeft net meegestemd met de oppositie, net als de 21 oud-Conservatieven dinsdag al deden.
woensdag 4 september 2019 om 16:21
329 'ja',  300 'nee'.

We gaan door met de tweede ronde.
woensdag 4 september 2019 om 16:16
De MP's stromen de zaal geleidelijk weer binnen uit de stemlobby's.
woensdag 4 september 2019 om 16:07
Kan het Labour van Jeremy Corbyn de Conservatieven van Boris Johnson verslaan bij nieuwe verkiezingen?

Corbyn is niet populair. In een recente opiniepeiling van YouGov (2-3 september) zei 35 procent van de respondenten op de Conservatieven te zullen stemmen, 25 procent op Labour, 16 procent op de LibDems en 11 procent op de Brexit Party. Andere peilingen uit de afgelopen weken bevestigen de afstand van zo'n 10 procentpunt tussen de Tories en de sociaaldemocraten.

Een van de zaken die de Labour-leider parten heeft gespeeld, is zijn opstelling ten opzichte van de Brexit. Als parlementariër op de verre linkse vleugel van de partij was hij al lang voor het referendum in 2016 eurosceptisch. Toen hij leider van Labour werd, moest hij opeens campagnevoeren voor 'Remain'. Dat deed hij zonder veel overtuiging, wat hem door de Brexit-tegenstanders binnen de partij wordt verweten. Ook twijfelde Corbyn lang over het verlenen van zijn steun aan de campagne voor een tweede referendum.

Corbyn wil de Brexit niet stoppen, hij wil gewoon verkiezingen, is het heersende beeld bij veel Britten die geen uittreding uit de EU willen. Dat brengt het risico met zich mee dat zij voor een uitgesproken anti-Brexitpartij zullen gaan, zoals de Liberal Democrats of de Groenen. De voorstanders van 'Leave' zijn minder verdeeld: een meerderheid zegt zich achter de Conservatieve Partij te zullen scharen.

Met de ruk naar links die Labour onder Corbyn maakte, kwamen ook herhaaldelijke beschuldigingen van antisemitisme. Corbyn pleit al tientallen jaren voor een Palestijnse staat en veel van de nieuwe partijleden die door hem werden aangetrokken vinden dat Israël harder moet worden aangepakt. Dat botste met de traditioneel meer genuanceerde standpunten over het Israëlisch-Palestijnse conflict. Critici vinden dat Corbyn en de rest van de partijleiding te weinig doen om antisemitisme aan te pakken.

Tijdens de Europese parlementsverkiezingen van afgelopen lente eindigde Labour als derde, achter de Conservatieven en de Brexit Party. In de campagne die waarschijnlijk op deze dramatische week in het Lagerhuis zal volgen, zal het de vraag zijn of de radicale Corbyn zwevende kiezers zal weten aan te spreken.

Tegelijkertijd heeft Corbyn zichzelf stevig verankerd in de partijmachine van Labour en is er niet direct een aansprekende mogelijke vervanger voor hem aan te wijzen.
woensdag 4 september 2019 om 16:06
Het debat is voor nu afgelopen. Veel bankjes in het Lagerhuis waren leeg, omdat de meeste standpunten al bekend waren. De eerste stemming is om 18.00 uur begonnen. De uitslag wordt om 18.15 uur verwacht.
woensdag 4 september 2019 om 15:01
Een woordvoerder van premier Johnson laat weten dat als er verkiezingen nodig zijn, die moeten plaatsvinden vóór de Europese top van 17 en 18 oktober. Johnson zei eerder al dat hij 15 oktober ziet als geschikte datum.
woensdag 4 september 2019 om 14:34
Het wetsvoorstel nog even in het kort:
 • De Britse regering heeft tot 19 oktober de tijd om een deal, of 'no deal' door het parlement te krijgen
 • Als dit niet lukt, moet Boris Johnson naar Brussel om uitstel te vragen
 • Dit uitstel zal drie maanden zijn: met een nieuwe deadline op 31 januari 2020
 • De EU kan een andere datum voorstellen, waarop het parlement twee dagen de tijd krijgt om te reageren
 • Er staat niks in de motie over wat er moet gebeuren als er ook op 31 januari geen oplossing is voor de impasse
woensdag 4 september 2019 om 14:24
We zijn begonnen!

Het debat over de motie die een 'no deal-Brexit' bij wet moet voorkomen is, met een beetje vertraging, van start gegaan.
Hilary Benn (Labour) die de motie heeft ingediend neemt het openingswoord. Hij benadrukt dat de wet "heel simpel" is: het moet voorkomen dat het VK de EU op 31 oktober verlaat zonder deal.
woensdag 4 september 2019 om 14:11
Remco Altena vraagt namens zijn zoon: 'Wat nu als de hele Brexit niet doorgaat en het VK gewoon bij Europa blijft. Kan dat nog? En is dan niemand meer boos meer?' Hoe antwoord ik in jip-en-janneketaal?

Antwoord: De Britten zijn heel diep verdeeld over de vraag of de Brexit moet doorgaan. Sommige mensen vinden bijvoorbeeld dat de politici de kiezers opnieuw moeten vragen of ze nog uit de EU willen, omdat er nu meer bekend is over wat een vertrek zal betekenen dan drie jaar geleden. Andere mensen zeggen dat het volk toen al heeft besloten dat de Brexit moet gebeuren, en dat het een verraad van de kiezers zou zijn om een nieuw referendum te houden. Tegelijkertijd zijn ook de politici er niet in geslaagd samen te besluiten hoe de Brexit er precies uit moet zien.

Het zou nog kunnen dat de Britten uiteindelijk besluiten toch in de EU te blijven, maar helaas is de kans dat er dan niemand meer boos is heel klein.
woensdag 4 september 2019 om 14:01
Gehaktdag

Een van de meest dramatische aspecten van dinsdag was de genadeloze manier waarop Johnson afrekende met Conservatieve MP's die tegen de regering stemden. De 21 rebellen werden nog dezelfde avond uit de partij gezet. Onder hen zijn enkele voormalige partijprominenten, zoals Philip Hammond, onder Theresa May nog minister van Financiën en Kenneth Clarke, die met bijna vijftig jaar het langst zittende lid van het Lagerhuis is en tijdens zijn carrière 23 jaar lang minister was.

Ook Rory Stewart (afbeelding boven), die het in de leiderschapsrace opnam tegen Johnson en gold als een van de grote talenten onder de Conservatieven, moest het veld ruimen. Hij werd ontslagen per SMS, op het moment dat hij de prijs voor Politicus van het Jaar van tijdschrift GQ in ontvangst nam, vertelde hij aan Britse media. Stewart noemde zijn ontslag "verbijsterend" en "iets wat je met andere landen associeert", niet met het VK. 

Het ontslag dat de meeste ironische lading met zich meedroeg was dat van Nicholas Soames, een kleinzoon van Winston Churchill, de staatsman die door Johnson wordt bewonderd boven elke andere. De premier schreef zelfs een (goed ontvangen) biografie over Churchill.

Philip Hammond bezwoer zijn gedwongen vertrek uit te partij te zullen aanvechten, maar het is nog niet duidelijk hoe hij dat wil aanpakken. Politieke commentatoren vragen zich inmiddels hardop af of een overstap naar de Liberal Democrats voor de hand ligt. De verdere plannen van de liberale conservatief Rory Stewart zijn ook voer voor dergelijke speculatie.

Binnen de Conservatieve Partij klinken twee geluiden, zeggen Britse journalisten. Aan de ene kant staan de parlementariërs die dinsdag met de regering hebben gestemd, maar toch geschokt zijn over de harde behandeling van de dissidenten. Aan de andere kant staan de grootste voorvechters van de Brexit, die tevreden zijn dat Johnson schoon schip heeft gemaakt en kan gaan proberen alle smaken Brexiteer naar de Conservatieve tent te lokken tijdens de verkiezingen die ophanden zijn.
woensdag 4 september 2019 om 13:54
Bas vraagt: Wat betekent een wet die een 'no deal-Brexit' verbiedt? Mag het VK dan alleen met een deal uit de EU stappen? En kan dat dan na verkiezingen weer worden teruggedraaid?

Antwoord: Het aannemen van die wet zou inderdaad betekenen dat het parlement het de regering verbiedt om zonder deal te vertrekken. Dan moet er dus opnieuw uitstel worden aangevraagd voor de Brexit. Dat kan worden teruggedraaid als daarvoor een parlementaire meerderheid kan worden gevonden. Nieuwe verkiezingen kunnen de verhoudingen in het parlement ingrijpend veranderen.
woensdag 4 september 2019 om 13:49
Marijn vraagt: Is het ooit op tafel gekomen om Noord-Ierland terug bij Ierland te voegen en dus onderdeel te laten blijven van de EU of is dit voor de (Noord-)Ieren en/of het VK niet bespreekbaar? 

Antwoord:
Net zoals een harde grens op het Ierse eiland het Goedevrijdagakkoord zou bedreigen, geldt dat ook voor de uitermate beladen vraag of Noord-Ierland zich bij Ierland moet aansluiten. De Ierse katholieke partij Sinn Féinn wil dat een 'no deal-Brexit' meteen wordt gevolgd door een referendum over die vraag, en dat is historisch gezien geen verrassing. Evenmin schokkend is het dat protestante Noord-Ierse unionisten, zoals die van gedoogpartij Democratic Unionist Party, dat niet zien zitten.

En de 'gewone' Noord-Ier? Die is momenteel nog niet klaar voor een debat over re-unificatie dat de fragiele vrede kan bedreigen, zei Martin Mansergh, een voormalige Ierse senator die betrokken was bij de totstandkoming van het Goedevrijdagakkoord van 1998 in juli tegen persbureau Bloomberg. Maar er zijn scenario's denkbaar - zoals een rampzalige 'no deal' gevolgd door een Schots afscheid van het VK - die dat rap kunnen veranderen.
woensdag 4 september 2019 om 13:45
Nieuws vanuit Brussel: De Europese Commissie (EC) heeft de Brexit officieel gedoopt tot natuurramp. De Commissie heeft ingestemd met een steunloket als het VK zonder deal uit de EU vertrekt. Burgers en bedrijven binnen de EU kunnen daar hulp vragen.
woensdag 4 september 2019 om 13:09
Merel vraagt: Hoe staat de Britse bevolking op dit moment in het hele Brexit-verhaal? Staan ze nog steeds achter de Brexit of verschuift hun mening door al het 'gedoe' eromheen. Willen de meeste mensen nog steeds (met of zonder deal) uit de EU? Ik kan me herinneren dat vooral de oudere Britse bevolking vóór de Brexit heeft gestemd, toch? 

Antwoord: Beste Merel, ja dat is de grote vraag. Een tweede referendum zal er niet snel komen. Maar mochten er nieuwe verkiezingen volgen, dan kan dit wel een goede peiling zijn. Hoe het Britse volk er momenteel over denkt, is niet helemaal duidelijk. Het kan inderdaad zo zijn dat een aantal Britten is afgeschrikt door een 'no deal-Brexit', maar daarentegen zijn sommigen het ook zó zat dat nog maar één ding telt: weg uit de EU. Tijdens de Europese verkiezingen van afgelopen mei zag je dit ook terug in de uitslagen. Zo kwam de Brexit-partij van Nigel Farage als grote winnaar uit de bus.
woensdag 4 september 2019 om 13:01
Eerder vandaag oordeelde de Schotse rechter dat de schorsing van het Britse parlement niet onwettelijk is. Johnson besloot eind augustus om het parlement in totaal vijf weken (waarvan drie al waren gepland) te schorsen. Volgens critici zet de premier het Lagerhuis hierdoor deels buitenspel. Zij hebben nu korter de tijd om een 'no deal-Brexit' te voorkomen.
woensdag 4 september 2019 om 13:00
De nieuwbakken minister van Financiën Sajid Javid is net gestopt met het smijten van geld. Bij de zogeheten spending review, waarbij de minister het beschikbare geld voor het fiscale jaar 2020/2021 bekendmaakte, beloofde Javid het ene miljard na het andere. Er gaat onder meer 7,1 miljard pond (7,8 miljard euro) naar scholen in Engeland, 6,2 miljard naar de nationale gezondheidszorg NHS en 2,2 miljard naar defensie. "Dit is het eind van de bezuinigingen", aldus de nieuwe minister van Financiën.