De kans dat de Britten zonder deal uit de Europese Unie treden, is nu iets groter dan één op drie, aldus economen van investeringsbank JPMorgan.

Eerder was er volgens de bank nog een kans van één op vier. De kans op een harde Brexit is volgens de bank echter wat groter geworden nu de Britse premier Boris Johnson het parlement heeft opgeschort.

"Dat besluit, als het de juridische en politieke uitdagingen doorstaat, beperkt de tijd die politici hebben om een ander pad te forceren", aldus de bank in een memo aan klanten.

De Britten zouden oorspronkelijk op 30 maart uit de Europese Unie vertrekken. Om politieke en economische chaos te voorkomen na dat vertrek, hebben de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk onderhandeld over een terugtredingsakkoord.

Voor dat akkoord is echter geen politieke meerderheid te vinden in het Britse Lagerhuis, wat uiteindelijk leidde tot het aftreden van de toenmalige premier Theresa May. Ook maakt het de kans op een chaotische, harde Brexit steeds groter.

De huidige Brexit-deadline ligt op 31 oktober. Premier Johnson maakt er geen geheim van dat hij bereid is zonder zo'n deal uit de EU te treden.