De Britse premier Boris Johnson vindt dat zijn land wettelijk niet verplicht is om alle vertrekkosten te betalen aan de Europese Unie als er op 31 oktober geen akkoord is tussen Londen en Brussel over Brexit. Johnson zei dat zondag tegen de Britse zender Sky News.

Het Verenigd Koninkrijk is een aantal financiële verplichtingen aangegaan tijdens het lidmaatschap van de Europese Unie. Londen moet daarom bij een Brexit 'uitstapkosten' betalen. Het gaat naar schatting om ongeveer 39 miljard pond (ongeveer 42 miljard euro).

Bij een 'no deal' wil Johnson slechts een klein deel van dat geld betalen. De premier zei tegen Sky News niet hoeveel geld hij dan op tafel wil leggen, maar volgens The Sunday Times wil hij hooguit 9 miljard pond betalen.

De Europese Commissie (EC) waarschuwde het VK al eerder dat het ook bij een Brexit zonder uittredingsovereenkomst de 'echtscheidingsbetaling' moet betalen.

Woensdag zei een woordvoerder van de Franse autoriteiten dat "er geen wereld is waarin de Britten zonder betalingsverplichting uit de EU stappen".