De Europese Centrale Bank (ECB) waarschuwt banken woensdag dat die hun plannen ter voorbereiding op een Brexit zonder deal sneller moeten uitvoeren. Tot nu toe zijn minder stappen gezet dan de financiële instellingen zich oorspronkelijk hadden voorgenomen, aldus de ECB.

Zo hebben de banken "aanzienlijk minder activiteiten, belangrijke functies en personeel" verplaatst naar elders in de Europese Unie dan gepland.

Sommige banken blijven er volgens de ECB bovendien te veel op vertrouwen dat klanten die zich in de EU bevinden vanuit bankfilialen in het Verenigd Koninkrijk bediend kunnen blijven worden.

Ook zouden de instellingen zich volgens de ECB niet houden aan de opbouw van voldoende reserves die de mogelijke verliezen door een 'no deal-Brexit' kunnen opvangen.

De harde Brexit werd in april ontweken door uitstel. Toch is de uittreding van het VK uit de EU zonder deal nog steeds een "zeer reële mogelijkheid" die al op 1 november werkelijkheid kan zijn, aldus de ECB. Banken moeten zich daarom voorbereiden op "onvoorziene gebeurtenissen".

De kans op een scenario waarin het VK geen deal bereikt en toch de EU verlaat, lijkt inderdaad groter nu Boris Johnson is aangetreden als Britse premier. Hij heeft meermaals gezegd de Brexit hoe dan ook op 31 oktober te willen laten doorgaan.