Een op de vijf Britten heeft vanwege een dreigende 'no deal-Brexit' 400 euro meer aan boodschappen uitgegeven dan normaal. Zo besteedden ze meer aan levensmiddelen en medicijnen dan gebruikelijk. Nog eens 800.000 anderen legden voor bijna 1.100 euro extra voorraden aan, schrijft de Britse krant The Guardian maandag op basis van onderzoek.

De extra inkopen zouden de Britten al 4,3 miljard euro hebben gekost.

Met de extra inkopen zouden de Britten zich voorbereiden op 31 oktober, de dag waarop het Verenigd Koninkrijk uit de EU stapt. Mogelijk gebeurt dit zonder een akkoord met de EU. Bedrijven denken in november een probleem te krijgen met de bevoorrading.

Drie kwart van de respondenten laat weten in de afgelopen periode extra eten te hebben gekocht. Daarnaast heeft de helft meer medicijnen ingeslagen dan anders en kocht 46 procent meer drinken in de supermarkt.

Rijke Britten spendeerden hun geld aan dure auto's. In de afgelopen periode zijn bijna vierduizend auto's geïmporteerd. Dit komt neer op een toename van 16 procent ten opzichte van de twaalf maanden ervoor.

Bedrijven kopen ook meer in

Ook bedrijven wachten niet af tot 31 oktober. Zo zou pizzaketen Domino's voor ruim 7 miljoen euro aan extra ingrediënten ingekocht hebben. Het bedrijf zou met name meer tomatensaus, tonijn en ananas hebben ingeslagen dan gebruikelijk.

Het VK zou de EU aanvankelijk eind maart al verlaten. Volgens The Guardian besloot 17 procent van de Britten toen ook al om meer goederen in te slaan. Toen ging het om zo'n 5 miljard euro aan extra uitgaven.

Een 'no deal-Brexit' wordt met de dag aannemelijker. De regering van de kersverse premier Boris Johnson wil graag naar de onderhandelingstafel, maar de EU houdt vast aan de eerdere deal die met ex-premier Theresa May is gesloten.