Ierland zal grenscontroles invoeren op de grens met Noord-Ierland in het geval van een Brexit zonder akkoord, een zogeheten 'no deal-Brexit'. Dat schrijft persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen.

Bij een 'no deal-Brexit' verlaat het Verenigd Koninkrijk, en dus Noord-Ierland, de Europese Unie zonder enige handelsafspraken. Omdat Ierland wel in de Europese Unie blijft, dienen er grenscontroles te komen, omdat de EU wil weten wat er binnenkomt op de Europese interne markt.

Zowel de EU als het Verenigd Koninkrijk is hier niet happig op, omdat het verdwijnen van de fysieke grens onderdeel uitmaakte van het vredesproces binnen Noord-Ierland in 1998.

In het Goedevrijdagakkoord , dat een eind maakte aan The Troubles, staat dat er nooit meer een zichtbare grens tussen beide landen moet zijn. Als deze terugkeert zijn beide partijen bang dat het conflict ook weer wordt aangewakkerd.

Zonder grens is Ierland echter bang dat Noord-Ierland een 'achterdeur' wordt om Britse producten op de Europese interne markt te krijgen. Maandag waarschuwde de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney voor deze mogelijkheid. Hiermee riskeert Ierland haar toegang tot de interne markt, zei Coveney maandag.