Het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Korea hebben een akkoord bereikt over een concepthandelsverdrag. Daarmee willen de landen voorkomen dat de handel tussen de twee landen wordt verstoord na de Brexit.

De landen hebben onder meer afgesproken om de handelstarieven op Zuid-Koreaanse auto's en auto-onderdelen op nul te houden.

Verdere details over de deal zijn nog niet bekend, maar volgens de Britse overheid lijkt het akkoord grotendeels op de huidige deal die de Europese Unie met Zuid-Korea heeft.

De deal moet nog worden geratificeerd. Dat zal gebeuren voor de huidige Brexit-deadline op 31 oktober, aldus de twee landen.

Met het tekenen van het principeakkoord heeft het VK nu 63 procent van de handel die nu via EU-akkoorden loopt vervangen met eigen, bilaterale verdragen, blijkt uit een verklaring van de Britse regering. Drie maanden geleden was dat nog 28 procent.

Eerste grote deal in Azië

Het akkoord met Zuid-Korea is de eerste grote handelsdeal die het VK met een grote Aziatische economie sluit sinds het heeft besloten om uit de Europese Unie te vertrekken. Het VK heeft verder al overeenkomsten gesloten met onder meer IJsland, Noorwegen, Zwitserland, de Palestijnse Autoriteit, Liechtenstein, Israël en Chili.

Iets meer dan 1 procent van de totale Zuid-Koreaanse export ging in 2018 naar de Britse markt. Dat komt neer op omgerekend zo'n 5,6 miljard euro.