Boris Johnson wordt toch niet vervolgd voor misleiding van het publiek over de Brexit. Rechters in Londen hebben tijdens een hoorzitting de beslissing van een collega dat de Britse politicus van de Conservatieve Partij moest worden vervolgd voor zijn uitspraken over de som die het Verenigd Koninkrijk wekelijks aan de Europese Unie betaalt verworpen.

Johnson deed zijn uitspraken in de aanloop naar het referendum van 2016, toen hij een van de campagneleiders voor het vertrek uit de EU was. De Britten stemden toen met 52 procent voor een Brexit.

"De verdachte heeft herhaaldelijk gelogen en het Britse publiek misleid over de kosten van het EU-lidmaatschap, namelijk dat de kosten 350 miljoen pond (bijna 395 miljoen euro, red.) per week waren", luidde de dagvaarding tegen Johnson.

Het geld voor de zaak over de vermeende 'Brexit-leugen' is via crowdfunding ingezameld. De zaak werd door een Britse burger aangespannen.

Uit peilingen blijkt dat Johnson de favoriet is om Theresa May op te volgen als leider van de Conservatieve Partij en premier. Tien andere kandidaten hebben zich daar ook voor gemeld.