De Europese Unie zal niet opnieuw met de Britten onderhandelen over het terugtredingsakkoord, zegt EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier. "Als het Verenigd Koninkrijk op een ordelijke manier wil vertrekken uit de EU, dan is dit verdrag de enige optie."

"Er zijn drie opties", zegt Barnier in een interview met de New York Review of Books. "Een deal gebaseerd op de overeenkomst die we zes maanden geleden hebben gesloten, een terugtreding uit de EU zonder een deal of geen Brexit. Het is aan het VK om hierover te beslissen."

Sinds de Britse premier Theresa May vorige week haar vertrek had aangekondigd, wordt er in Londen wederom geopperd om opnieuw te onderhandelen over de voorwaarden rondom de Brexit.

Kandidaten om haar op te volgen, onder wie de voormalige Brexit-minister Dominic Raab en oud-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, denken tóch opnieuw te kunnen onderhandelen, hoewel de EU al meerdere malen heeft laten weten daar niet voor open te staan.

Alternatieve oplossingen voor Ierse grens

Critici van de huidige deal zijn bang dat het VK door de afspraken rond de Ierse grens te afhankelijk blijft van de Europese Unie. Om grenscontroles te voorkomen, zouden de Britten in de Europese douane-unie moeten blijven, waardoor zij geen eigen handelsakkoorden zouden kunnen sluiten.

Ze willen daarom dat er naar andere, technologische opties wordt gekeken om de douanegrens tussen Ierland en Noord-Ierland open te houden.

Michel Barnier zegt dat dit misschien ooit een optie is, maar nu nog niet. "Technologie, drones, onzichtbare controles. Geen van deze oplossingen is momenteel werkbaar."

Tegenstrijdigheden in de eisen van de Britse Conservatieven

Volgens Barnier is het simpelweg niet mogelijk wat de Britten willen: "Er zitten tegenstrijdigheden in de eisen van de Britse Conservatieven. Je kunt niet uit de interne markt stappen zonder grenscontroles in te voeren."

Dat heeft volgens Barnier niets te maken met ideologie: "Wat hier in het geding is, is de vrede en stabiliteit in Ierland. Het verdedigen van de interne markt is belangrijk, maar komt pas na vrede en stabiliteit."

Britten vertrekken eind oktober uit de EU

In het terugtredingsakkoord zijn afspraken gemaakt over de voorwaarden rond het vertrek van de Britten uit de Europese Unie. Een transitieperiode, een noodplan met betrekking tot de Britse grens, een 'afscheidsrekening' en afspraken over de rechten van EU-burgers in het VK (en andersom) moeten voorkomen dat de Brexit uitloopt op een grote chaos.

Oorspronkelijk zouden de Britten op 30 maart uit de EU vertrekken. Omdat er maar geen meerderheid te vinden is voor het terugtredingsakkoord, is die datum al twee keer opgeschoven. De huidige deadline ligt op 31 oktober.