Het Britse pond is donderdag voor de negende dag op rij gedaald ten opzichte van de euro, de langdurigste terugval sinds 2000. De koers daalde omstreeks 12.45 uur met 0,17 procent naar 1,144 euro per 1 pond sterling.

Reden voor het minder waard worden van het pond is de onzekerheid rond de Brexit en de wankele positie van de Britse premier Theresa May.

Volgens bronnen van persbureau Bloomberg hebben meerdere partijleden aan May gevraagd om snel bekend te maken wanneer ze van plan is op te stappen. Als dat niet snel gebeurt, zal ze volgens de bronnen gedwongen moeten opstappen.

Ook kondigde de premier dinsdag aan haar Brexit-deal begin juni weer voor te leggen aan het Britse Lagerhuis. Haar akkoord lijkt echter voor de vierde keer te zullen stranden in het Lagerhuis. Oppositiepartij Labour liet woensdag weten tegen de deal te stemmen, ondanks de onderhandelingen die de partij momenteel met May voert.

De wankele positie van de premier en de impasse hebben ertoe geleid dat het pond sinds 3 mei met ruim 1,6 procent is gedaald ten opzichte van de euro. Begin mei kreeg je nog 1,175 euro voor 1 pond, inmiddels is dat nog maar 1,144 euro per 1 pond.