De Britse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar met 0,5 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal, zo blijkt vrijdag uit cijfers van het Britse statistiekbureau. In het vierde kwartaal van vorig jaar bleef de groei steken op 0,2 procent.

Volgens economen gaat het mogelijk om een tijdelijke, kunstmatige opleving en is het cijfer opgepoetst door voorraden die in aanloop naar de Brexit zijn opgebouwd en bestellingen die naar voren zijn gehaald.

Sommige goederen zouden nadat het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie was gestapt mogelijk minder makkelijk te krijgen zijn. Bedrijven hebben in het eerste kwartaal 4,6 miljard pond (zo’n 5,3 miljard euro) extra aan voorraden ingeslagen.

Op jaarbasis kwam de economische groei uit op 1,8 procent, het hoogste niveau van de afgelopen achttien maanden. In het voorgaande kwartaal bedroeg dit cijfer nog 1,4 procent.

De Brexit zou oorspronkelijk plaatsvinden op 29 maart, maar die datum is inmiddels twee keer verschoven. Het VK heeft nu tot 31 oktober de tijd om de Brexit rond te maken.