De twee grootste Britse partijen hebben grote schade opgelopen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in Noord-Ierland en Engeland. De Conservatieven van premier Theresa May krijgen de grootste klap en verliezen zeker 530 zetels, Labour van leider Jeremy Corbyn verliest zeker 80 zetels.

De tellingen waren vrijdag rond 14.30 uur (Nederlandse tijd) nog niet compleet, maar schetsten al wel een onthutsend beeld voor de regeringspartij en de grootste oppositiepartij.

Vrijdag werd er gestemd voor in totaal meer dan 8.400 zetels in 248 lokale en regionale bestuurslagen in Engeland en elf gemeenteraden in Noord-Ierland. In Schotland en Wales werd niet gestemd.

Tijdens de laatste verkiezingen vergaarden de twee partijen nog 80 procent van alle stemmen, maar de politieke chaos rondom de Brexit laat bij beide partijen diepe sporen na. Vooraf dachten experts dat de Conservatieven liefst duizend van hun 2.050 zetels zouden verliezen.

Kleine partijen pakken winst

Kleinere partijen en de Liberal Democrats gaan er juist op vooruit. Leider Sir Vince Cable vertelde eerder dat "een stem op de Liberal Democrats een stem op het stoppen van de Brexit is". Die insteek levert zijn partij ruim 350 extra zetels op.

Corbyn gaf toe dat zijn partij, Labour, een deel van de achterban had verloren door aan te sturen op een Brexit. De partijvoorzitter van de Conservatieven, Brandon Lewis, zag in het verlies een oproep de Brexit zo snel mogelijk af te ronden.

Jeremy Corbyn van oppositiepartij Labour. (Foto: EPA)