Het Britse vertrek uit de Europese Unie bedreigt de status van het Britse pond als reservemunt, stellen beheerders van geldreserves bij centrale banken. Drie kwart van de beheerders zegt dat centrale banken hun tegoeden zullen afbouwen bij een Brexit, meldt de Britse zakenkrant Financial Times maandag.

De krant baseert zich op een peiling van Central Banking Publications, een vakblad voor werknemers bij centrale banken.

Centrale banken houden reserves in allerlei veelgebruikte valuta's aan. Zo houdt de Europese Centrale Bank (ECB) bijvoorbeeld Amerikaanse dollars, Japanse yens en Chinese renminbi's in kas.

Wereldwijd hebben centrale banken vooral de dollar en de euro in kas als reservemunten, maar ook het pond en de Japanse yen worden nog veel aangehouden. Nog tot de eerste helft van de vorige eeuw was het pond zelfs de belangrijkste reservemunt.

Centrale banken gebruiken hun reserves in buitenlandse valuta's om bijvoorbeeld de waarde van hun eigen munt te stabiliseren.

Maar de bankiers houden niet van de onzekerheid en volatiliteit die de Brexit met zich meebrengt, hoewel de reserves in ponden nog maar licht zijn geslonken.