Na urenlang overleg zijn de EU-regeringsleiders het eens geworden over een nieuwe deadline. Volg Brexit op de voet in ons liveblog.

Dit liveblog is inmiddels gesloten. Je kunt het nog wel teruglezen.
donderdag 11 april om 01:16
En dat lijkt me een mooi einde voor dit liveblog. Het was een lange dag. Tot de volgende Brexit-deadline!
donderdag 11 april om 01:15
donderdag 11 april om 01:04
donderdag 11 april om 00:58
donderdag 11 april om 00:48
donderdag 11 april om 00:34
Reuters lijkt het zeker te weten, op basis van anonieme diplomaten: uitstel tot eind oktober, met een evaluatiemoment in juni.
donderdag 11 april om 00:28
Het lijkt een slim compromis: Frankrijk wil voorkomen dat de Britten te veel macht krijgen binnen de EU - door bijvoorbeeld een eurocommissaris. Tegelijkertijd lijken veel landen ook te willen van steeds weer een kort uitstel.
donderdag 11 april om 00:24
donderdag 11 april om 00:20
woensdag 10 april om 23:38
Vraag van lezer Bart van der Veer via Twitter:
Als je maar lang genoeg rekt komen er EP verkiezingen waar de Britten ook voor mogen stemmen. De VK afgevaardigden in Brussel (Straatsburg) hoelang mogen die dan blijven...? meteen weg bij een Brexit of 4, 5 (6 ?) jaar blijven ?

Antwoord:
Die mogen blijven tot de Brexit er daadwerkelijk is.
woensdag 10 april om 23:34
woensdag 10 april om 23:33
woensdag 10 april om 23:27
Zeventien landen zijn voor lang uitstel, volgens de BBC - op basis van anonieme bronnen. 1 land is voor kort uitstel (dat zal Frankrijk zijn), 3 landen neigen naar kort uitstel.
woensdag 10 april om 23:18
Mark Francois, Brexithavik en 'whip' van de European Research Group (ERG) binnen de Conservatieve Partij, beloofde de EU eerder: "Als jullie ons tegen onze wil binnenboord houden, dan krijgen jullie te maken met een Perfide Albion met speed op".

Francois, die anderen er graag aan herinnert dat zijn grootvader in de Tweede Wereldoorlog vocht op de stranden van Normandië, verwees daarmee naar een middeleeuwse Franse scheldnaam voor het Verenigd Koninkrijk (perfide = onbetrouwbaar, Albion = oudst bekende naam VK). Hij beloofde dat het VK op alle mogelijke manieren zal gaan dwarsliggen binnen de EU.

"Zoals Boris Johnson recent de waarschuwing van Mozes aan de Farao citeerde: 'Laat mijn volk gaan'", zei de parlementariër.

Dat dreigement is niet zonder gevolgen gebleven, melden aanwezigen in Brussel vanavond. Frankrijk zou zwart op wit willen laten vastleggen dat de Britten zich "volgens de regels zullen gedragen" als ze nog even lid moeten blijven.
woensdag 10 april om 23:06
Weer een verslagje van anonieme bronnen. Dit keer vertellen die aan Reuters dat de Franse president Macron tegen zijn mede-EU-leiders heeft gezegd dat een uitstel voorbij 30 juni de "EU in gevaar zou brengen".
woensdag 10 april om 22:51
Pat Leahy van The Irish Times heeft een bron binnen de besprekingen die verslag doet van de stand van zaken. "Verschillende leiders hebben al gesproken. Een overgrote meerderheid steunt een lang uitstel, waarbij sommigen denken aan tot december en anderen tot maart volgend jaar. De Nederlandse premier Rutte sprak eerst. Macron heeft nog niet gesproken."

Premier May zou de andere Europese leiders hebben verteld dat zij verwacht haar uittredingsovereenkomst uiteindelijk toch door het Britse Lagerhuis te krijgen. Dat lukte haar drie keer eerder niet, maar dit keer zouden de onderhandelingen met oppositiepartij Labour het verschil maken. Die "gaan goed", aldus May. De andere EU-leiders waren sceptisch over die uitspraak, aldus de bron.

May zou ook hebben gezegd dat zij niet verwacht dat het VK zal moeten deelnemen aan de Europese verkiezingen, maar dat haar land dat zal doen als het nodig is.

Het lijkt hoe dan ook een lange avond te gaan worden in Brussel.
woensdag 10 april om 22:36
Een woordvoerder van de Duitse regering heeft vanavond bevestigd dat de moeder van bondskanselier Merkel, Herlind Kasner, op negentigjarige leeftijd is overleden. De Duitse tabloid Bild maakte daar begin deze maand al melding van. Het is niet duidelijk wanneer Kasner precies is overleden.
woensdag 10 april om 22:34
woensdag 10 april om 22:18
woensdag 10 april om 22:15
Er worden een hoop verschillende standpunten gelekt naar Europese media. De enige conclusie die we daaruit kunnen trekken is dat de EU-landen nog niet eensgezind zijn over de lengte van het uitstel - iets dat we al wisten.
woensdag 10 april om 22:06
De foto had ik al aan jullie laten zien. Maar hier ook nog even wat bewegend beeld van het momentje van May en Merkel.
May en Merkel lachen om foto met zelfde outfit
May en Merkel lachen om foto met zelfde outfit
woensdag 10 april om 21:58
woensdag 10 april om 21:51
woensdag 10 april om 21:42
Franse EU-bronnen laten aan Reuters weten er vooralsnog geen goede garanties naar voren zijn gekomen. Zolang dat niet het geval is, zien de Fransen niets in een lang uitstel.
woensdag 10 april om 21:40
Vraag van een lezer:
Wie gaat de rekening betalen als de Brexit niet door gaat, er zijn door bedrijven, particulieren en overheden grote kosten gemaakt?

Antwoord:
Die betalen we met zijn allen, waarschijnlijk. Maar volgens ongeveer elk onderzoek kost de Brexit ons geld, en zou het annuleren van de Brexit ons dus kosten besparen. Vooralsnog is het intrekken van Artikel 50 echter niet aan de orde.
woensdag 10 april om 21:32
woensdag 10 april om 21:27
Fotootje van eerder vandaag. Mark Rutte spreekt met de pers terwijl zijn Ierse collega Leo Varadkar net aankomt en hem een schouderklopje geeft.
woensdag 10 april om 21:09
Een samenvatting van alles tot dusver, in bulletpoints:
  • De EU besluit vandaag of ze verder uitstel verlenen voor het vertrek van de Britten uit de EU. Anders crashen de Britten uit de EU op 12 april. 
  • Voorafgaand aan het overleg was de sfeer een stuk milder dan bij het overleg vorige maand. Veel EU-regeringsleiders lieten blijken dat ze wel bereid zijn om uitstel te verlenen. Desondanks is niets zeker, was ook de consensus. 
  • De vraag is vooral: kort uitstel of lang uitstel, en onder welke voorwaarden? 
  • EU-leiders willen in het geval van een langer uitstel voorkomen dat de Britten zich gaan dwarsliggen binnen de EU. 
  • Theresa May heeft haar zegje gedaan. De resterende 27 EU-leiders praten nu verder om tot een besluit te komen. 
woensdag 10 april om 21:04
Reuters heeft een 'draft'-versie gezien van de voorwaarden die de EU wil stellen aan het VK. De EU wil vooral voorkomen dat de Britse regering zich binnen de EU gaat misdragen wanneer ze - zoals Rutte eerder vandaag zei - "er uit gaan maar er nog wel in zitten", aldus het persbureau.
woensdag 10 april om 20:21
Voor nu is het een beetje wachten tot de hoge dames en heren met een besluit komen.

In de tussentijd nog een lezersvraag: 
Hoe kan Blok het nog steeds hebben over een no deal ? er is in het VK toch een wet aangenomen waarin staat dat ze er dus niet uit kunnen zonder deal?

Antwoord: 
Het Cooper-Letwin-amendement zorgt er niet voor dat 'no deal' geen optie meer is. Het dwingt May alleen om om uitstel te vragen om zo te proberen om no deal te voorkomen.
woensdag 10 april om 20:14
woensdag 10 april om 20:02
Het vraag- antwoordgesprek tussen de EU27 en May is afgelopen. Nu overleggen de 27 EU-regeringsleiders onderling verder.
woensdag 10 april om 19:54
Je kunt je vragen hoe nieuw zo'n 'flextention' is - een flexibele verlenging. Dit is wat er in Artikel 50 staat over de einddatum

De Verdragen zijn niet meer van toepassing op de betrokken staat met ingang van de datum van inwerkingtreding van het terugtrekkingsakkoord of, bij gebreke daarvan, na verloop van twee jaar na de in lid 2 bedoelde kennisgeving, tenzij de Europese Raad met instemming van de betrokken lidstaat met eenparigheid van stemmen tot verlenging van deze termijn besluit.

Met andere woorden: onder de normale regels van Artikel 50 kan een land ook eerder uit de EU treden, wanneer dat wordt afgesproken in een terugtredingsakkoord.
woensdag 10 april om 19:48
woensdag 10 april om 19:37
Vraag van C. R. Jansonius:
Heeft u enig idee hoe ze het gaan regelen dat een volk dat op het punt staat eruit te stappen toch naar de stembus kan? Dat zou betekenen dat ze zo toch mee gaan beslissen over ons lot!

Antwoord:
Precies dat is onderwerp van discussie vanavond. Rutte had het er bij aankomst over dat May moet uitleggen hoe "een land dat er uit gaat maar er nog wel in zit" een loyaal EU-lid blijft. De EU zal waarschijnlijk bepaalde eisen stellen aan de Britten om er zeker van te zijn dat ze zich niet gaan misdragen. The Guardian al dat de Fransen daarom mogelijk willen dat het VK geen Eurocommissaris krijgt als voorwaarde voor uitstel.
woensdag 10 april om 19:25
woensdag 10 april om 19:21
Tajani heeft acht punten die hij namens het Europees Parlement (EP) wil maken. 1: Hij vindt het belangrijk dat no deal wordt voorkomen. 2: De onzekerheid rond Brexit moet worden beëindigd. 3 Hij benadrukt verder dat hij graag snel een een overeenkomst ziet tussen de Britse regering en de Britse oppositie. 4: Hij wil meer helderheid over de toekomstige relatie ttussen het VK en de EU. 5: Het EP wil meer helderheid over waar precies over wordt onderhandeld in Londen. 6: Het EP wil weten wat er gebeurt nadat er geen deal wordt gesloten. Referendum, verkiezingen, intrekken Artikel 50? 7: Hoelang de verlenging ook is, er wordt niet opnieuw onderhandeld over het terugtredingsakkoord. 8: Hij benadrukt ook dat de Britten mee zullen moeten doen met de Europese verkiezingen.
woensdag 10 april om 19:16
Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, houdt nu een persconferentie na afloop over het Brexit-uitstel. De EU-regeringsleiders praten dus nog door achter gesloten deuren.
woensdag 10 april om 19:14
woensdag 10 april om 19:12
Ook Donald Tusk en de premier van Luxemburg, Xavier Bettel, weten meer dan wij. (Foto: AFP)
woensdag 10 april om 19:11
Er zijn vanavond een hoop mooie foto's genomen. Eentje die de nieuwsgierigheid wel wekt, is deze foto van May en Merkel. De grote vraag: waar kijken ze naar? (Foto: AFP)
woensdag 10 april om 18:58
woensdag 10 april om 18:39
woensdag 10 april om 18:33
Wat Rutte betreft, is "alles nog denkbaar", maar zijn er twee hoofdkeuzes: "Wat beperkter uitstel of wat langer uitstel. Maar het is wel echt ingewikkeld."
woensdag 10 april om 18:32
"Het wordt nog een ingewikkelde discussies" zegt Rutte voor de camera van de NOS. "Wat iedereen wil voorkomen is een Brexit zonder deal. Tegelijkertijd willen we allemaal dat de EU in de tussentrijd goed blijft functioneren.

Rutte wil verder horen van May wat haar plan is, niet alleen met betrekking tot de Brexit maar ook hoe ze er voor zorgt dat het VK "een loyale lidstaat blijft in een tijd waarin ze bezig zijn eruit te gaan, maar er nog wel inzitten".
woensdag 10 april om 18:28
Tweede referendum zou nog altijd de beste uitkomst zijn, vindt de Luxemburgse premier Xavier Bettel.
woensdag 10 april om 18:25
Ik krijg veel vragen van lezers over het intrekken van Artikel 50. Gezien een meerderheid van het Britse Lagerhuis heeft gestemd tégen no deal, er nog altijd geen deal is en de deadline in zicht is, is de enige optie niet gewoon dat de Britten de hele Brexit moeten annuleren en Artikel 50 moeten intrekken?

Het antwoord ligt iets ingewikkelder. 
Allereerst wordt met de Cooper-Letwin Bill (zoals het amendement heet) een no deal niet 'illegaal' - het dwingt May alleen om uitstel te vragen. Het standaardscenario is nog altijd no deal. Om dat af te wenden is er ten minste iets van een handeling nodig; als de Britten niets (blijven) doen, dan is no deal een feit als men over de deadline heengaat (uitstel even daar gelaten).

Het Europees Hof heeft inderdaad geoordeeld dat het intrekken van Artikel 50 mogelijk is. Dat moet dan wel volgens de nationale, democratische processen gaan. Wat dat precies inhoudt, is niet duidelijk. May heeft altijd gezegd dat ze niets ziet in het intrekken van Artikel 50. Mocht het toch aan bod komen, dan is het meest voor de hand liggende dat het Lagerhuis hierover stemt. Dan moet er een meerderheid voor gevonden worden voor het intrekken van de Brexit. 

Er bestaat wel een soort nooddecreet, het 'Royal Prerogative', dat kan in noodscenario's kan worden ingezet om bijvoorbeeld het leger uit te laten rukken zonder parlementaire controle, maar het ligt niet erg voor de hand dat May dat zal inzetten.
woensdag 10 april om 17:57
May doet haar best, denkt Varadkar. Hij begrijpt hoe lastig het voor haar is, hij zit zelf ook in een minderheidsregering.