Verschillende leiders van de EU-lidstaten hebben vrijdag laten weten dat ze eerst een duidelijk plan van het VK willen zien voordat ze over een uitstel van de Brexit willen praten.

Eerder op vrijdag deed de Britse premier Theresa May een verzoek aan de EU om de Brexit uit te stellen tot 30 juni.

"De Europese Raad heeft op 21 maart een duidelijk besluit genomen", zei de Franse minister van Europese Zaken Amélie de Montchalin in een verklaring. "Een verder uitstel vereist dat het VK een plan presenteert met duidelijke en geloofwaardige politieke steun."

Ze voegde eraan toe dat als zo'n duidelijk plan ontbreekt, er erkend moet worden dat het VK ervoor heeft gekozen om de EU te verlaten, al dan niet op een ongeordende manier.

EU-leiders moeten unaniem instemmen met een uitstel van de Brexit. De EU heeft de Britten tot 10 april de tijd gegeven om met een plan te komen. Als dit niet lukt, vertrekken ze 12 april zonder akkoord uit de EU.

Rutte ook terughoudend over Brexit-uitstel

Ook de Nederlandse premier Mark Rutte heeft vrijdag laten weten dat er eerst een duidelijk plan moet komen van het VK, voordat de EU uitstel kan verlenen.

"De brief van Theresa May roept veel vragen op die moeten worden besproken", zei Rutte. "We hopen op meer duidelijkheid van Londen vóór komende woensdag."

De Oostenrijkse leider Sebastian Kurz heeft ook gezegd dat hij geen reden ziet tot uitstel, zolang de "feiten" in het VK niet veranderen.

De president van de Europese Raad, Donald Tusk, heeft vrijdag een 'flexibele' uitstelperiode van twaalf maanden voorgesteld, meldde BBC News op basis van een anonieme hooggeplaatste bron binnen de EU. De EU-leiders staan hier dus niet positief tegenover.