Met nog minder dan twee weken op de klok en nog geen oplossing in zicht, is de Britse premier Theresa May in gesprek gegaan met leiders van de oppositie. Samen zullen ze proberen een eind te maken aan de huidige Brexit-impasse. Intussen is het parlement ook op zoek naar oplossingen. In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte.

In het kort:
  • Premier May heeft overleg gehad met leiders van oppositie, donderdag volgen nieuwe gesprekken
  • Het Lagerhuis stemt over motie waarin wordt gevraagd om uitstel van artikel 50 om een 'no deal-Brexit' te voorkomen.
  • De Britten verlaten de EU op 12 april. Dat is de uiterlijke datum waarop May kan aankondigen dat het land meedoet aan de Europese verkiezingen.
woensdag 3 april 2019 om 22:22
Wij stoppen voor vandaag met dit liveblog. Morgenochtend kun je op de site lezen wat de gevolgen van de stemmingen van vanavond zijn. Fijne nacht!
woensdag 3 april 2019 om 22:02
Bij beide stemmingen over de amendementen is het verschil gigantisch. Amendement 22 wordt met 400 tegen 220 weggestemd, amendement 1 zelfs met 488-123.
woensdag 3 april 2019 om 21:59
Amendementen 22 en 1 worden beiden met forse meerderheid weggestemd door het parlement. Het afwijzen van amendement 1 betekent dat 22 mei vooralsnog niet de uiterste datum zal zijn dat de Brexit in werking treedt. Amendement 22 was door de regering zelf voorgesteld, May leidt hier dus een flinke nederlaag.
woensdag 3 april 2019 om 21:40
Er worden nu meerdere stemmingen gehouden. De stemming over de motie volgt nog.
woensdag 3 april 2019 om 21:32
Correctie: de motie van Cooper is nog niet verworpen.  Het Lagerhuis heeft wel tegen een amendement gestemd waarin staat dat May niet verplicht is om een stemming te organiseren als de Europese Commissie een andere datum voor uitstel voorstelt dan dat van het parlement.
woensdag 3 april 2019 om 21:18
Minister Philip Hammond (Financiën) heeft aan de Britse zender ITV laten weten dat het Verenigd Koninkrijk een onvermijdelijk lange uitstel van de Brexit moet accepteren en zich moet voorbereiden op deelname aan de Europese parlementsverkiezingen in mei. Het kabinet hoopt volgens hem dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie eerder mag verlaten, als in de komende maanden een akkoord wordt bereikt.
woensdag 3 april 2019 om 21:13
De motie van Cooper is bij de derde stemming verworpen. 304 parlementsleden stemden voor, 313 tegen.
woensdag 3 april 2019 om 21:12
De Britse minister van Financiën Philip Hammond laat op televisie weten dat het Verenigd Koninkrijk zich zal moeten voorbereiden voor deelname aan de Europese Parlementsverkiezingen. Intussen is het Lagerhuis bezig met stemmen.
woensdag 3 april 2019 om 19:08
Het is nu vooral wachten op de stemming die om 23.00 uur (Nederlandse tijd) zal beginnen.
woensdag 3 april 2019 om 18:19
De motie is met een kleine meerderheid aangenomen. 315 parlementsleden hebben vóór gestemd, 310 tegen.
woensdag 3 april 2019 om 18:04
Het Lagerhuis stemt nu over het houden van een definitieve stemming over de motie van Cooper. Met die motie wordt om uitstel van artikel 50 gevraagd.
woensdag 3 april 2019 om 17:33
Zowel Labour als de Britse regering heeft gereageerd op het gesprek tussen premier May en Labour-leider Corbyn. De grootste oppositiepartij noemt het gesprek "constructief" en stelt dat teams gaan kijken naar waar de twee partijen het over eens zijn. Ook de regering noemt het gesprek "constructief" en stelt dat "beide partijen flexibel" waren.
woensdag 3 april 2019 om 17:08
Een motie van Labour-politica Yvette Cooper heeft zojuist wel een minimale meerderheid behaald in het Lagerhuis. Door de meerderheid zal het Lagerhuis verder debatteren over de motie. In de motie van Cooper wordt gevraagd om uitstel van artikel 50, om zo een 'no deal'-scenario te voorkomen.

Om 20.00 uur (Nederlandse tijd) zal het Lagerhuis weer stemmen over de motie. Dan wordt bepaald of er een definitieve stemming zal plaatsvinden over de motie. Wordt de motie aangenomen, dan vindt de definitieve stemming om 23.00 uur (Nederlandse tijd) plaats.
woensdag 3 april 2019 om 16:39
Lagerhuisvoorzitter Bercow heeft tegen de motie van Benn gestemd! Er komen maandag dus géén indicatieve stemmingen voor een nieuw Brexit-alternatief. Bercow stemde tegen, omdat hij vindt dat belangrijke stemmingen alleen mogen plaatsvinden als daar een meerderheid voor is in het Lagerhuis.

Uitslag van de stemming: 311 stemmen tegen de motie van Benn, 310 stemmen vóór.
woensdag 3 april 2019 om 16:26
Momenteel wordt er in het Lagerhuis gestemd over een motie van Labour-parlementslid Hilary Benn. Hierin wordt besloten of er maandag voor de derde keer indicatieve stemmingen worden gehouden over een alternatief plan voor de Brexit. Bij de eerste twee niet-bindende stemmingen werd er voor geen enkel alternatief een meerderheid behaald.
woensdag 3 april 2019 om 15:17
De vijf leiders van de kleinere partijen in het Lagerhuis hebben zojuist een korte verklaring gegeven. Ze willen een tweede referendum over de Brexit en zijn bang dat een compromis tussen May en Corbyn hier geen gehoor aan zal geven. De vijf groeperingen zijn: SNP (Schotland), Plaid Cymru (Wales), Liberal Democrats, Green Party en The Independent Group.
woensdag 3 april 2019 om 14:21
Terwijl de leiders van de twee grootste politieke partijen in het Verenigd Koninkrijk spreken over de Brexit, praten de kleinere partijen ook met elkaar om over hun Brexit-strategie te praten.
woensdag 3 april 2019 om 13:25
Oké, May gaat in gesprek met de leiders van Labour en SNP, hoe zien zij de Brexit?

Labour-leider Jeremy Corbyn is voorstander van een 'zachte Brexit', waarbij het Verenigd Koninkrijk nauw blijft samenwerken met de Europese Unie. Corbyn wil een permanente douane-unie met de EU, met ook nog extra afspraken over onder meer rechten voor werknemers.

De partij van Corbyn is echter tot op het bot verdeeld over de Brexit. Zo zijn er veel Labour-parlementariërs die pleiten voor een tweede referendum of zelfs het terugtrekken van artikel 50. Hiermee wordt het Brexit-proces stopgezet.

De SNP van Nicola Sturgeon wil helemaal geen Brexit. Schotland stemde in juni 2016 tegen de Brexit en stemde tot driemaal toe tegen het akkoord van May.
woensdag 3 april 2019 om 13:09
Hoe staat het er ook alweer voor?
Het Brexit-proces zit al maandenlang muurvast. Het Britse Lagerhuis heeft het akkoord waar de Europese Unie en het VK twee jaar over onderhandeld hebben drie keer afgewezen.

Ook is er geen duidelijkheid over een plan B. Maandag lukte het Britse parlementariërs voor de tweede keer niet om het eens te worden over een mogelijk Brexit-alternatief. In een reeks indicatieve stemmingen wilde het parlement onderzoeken of er voor een ander Brexit-plan een meerderheid kan worden gevonden, maar geen van de voorstellen behaalde een meerderheid in het Lagerhuis.

En nu?
Om vooruit te komen, gaat May in gesprek met leiders van oppositiepartijen. Samen hopen ze tot een compromis te komen dat wel tot een meerderheid in het Lagerhuis kan leiden.