De Britse premier Theresa May heeft dinsdagavond aangekondigd dat ze uitstel van de Brexit wil tot er een akkoord is bereikt. Ze heeft gezegd met de oppositie te willen samenwerken om dit te bereiken.

May hield dinsdagavond een persconferentie na urenlang crisisberaad met haar kabinet. Vorige week werd haar deal voor de derde keer afgewezen en maandagavond werd in het Lagerhuis opnieuw geen meerderheid gevonden voor alternatieven.

"We zoeken naar een plan om de EU te verlaten mét een deal. Ik onderneem nu actie om de impasse te doorbreken", zei May. Ze heeft aangekondigd dat ze samenwerking met oppositiepartij Labour zoekt om tot een deal te komen die ze volgende week kan voorleggen aan de EU.

Labour-leider Jeremy Corbyn, heeft de uitnodiging voor een gesprek met May geaccepteerd. Hij zei "zeer blij" te zijn.

May: 'Dit debat, deze verdeeldheid moet stoppen'
63
May: 'Dit debat, deze verdeeldheid moet stoppen'

Tusk wil dat EU-leiders geduld tonen

"We moeten een compromis vinden", zei de premier verder. May hoopt dat het Verenigd Koninkrijk voor 22 mei uit de EU kan treden, omdat het land dan niet hoeft mee te doen aan de Europese verkiezingen.

Als May er met de oppositiepartij niet uit komt, dan wil ze dat het Lagerhuis opnieuw over de alternatieven stemt.

EU-voorzitter Donald Tusk zei na de toespraak van May dat de leiders van de EU geduld met het Verenigd Koninkrijk moeten hebben. "Zelfs als we, na vandaag, niet weten wat het eindresultaat zal zijn, moeten we geduldig zijn", zei hij op Twitter.