Het is vandaag 29 maart, de oorspronkelijke dag dat de Britten uit de Europese Unie zouden vertrekken. Volg de laatste ontwikkelingen nadat het Brexit-akkoord opnieuw weggestemd is.

LIVEBLOG GESLOTEN

Vandaag houden we jullie weer op de hoogte van de laatste Brexit-ontwikkelingen. Vragen? Laat ze achter via NUjij

 • Het is vandaag 29 maart, de oorspronkelijke Brexit-dag.
 • Het Lagerhuis heeft opnieuw gestemd tegen het Brexit-akkoord.
 • De stemming was als volgt (Voor/Tegen akkoord): 286/344
 • Britten hebben nu tot 12 april om tot alternatief te komen
Dit liveblog wordt nu gesloten, hartelijk bedankt voor je aandacht. Voordat we gaan, blikken we kort terug op vandaag en vooruit naar volgende week. 

Wat is er vandaag gebeurd en wat betekent dit? 

Premier Theresa May legde haar uittredingsovereenkomst voor de derde keer voor aan het Lagerhuis. Om een verbod van Lagerhuisvoorzitter John Bercow te omzeilen, ging het dit keer alleen om de uittredingsovereenkomst en niet om de intentieverklaring over de toekomstige relatie met de EU die daar eerder deel van uitmaakte. Op voorhand beloofde May de Brexithaviken binnen haar eigen partij dat ze na de Brexit zou vetrekken als haar deal nu wel werd aangenomen.

Het Lagerhuis dacht er anders over: May's deal werd weer afgewezen, met 286 stemmen voor en 344 tegen; een negatief saldo van 58 stemmen. Die nederlaag is wel aanmerkelijk kleiner dan de eerste twee. 

Nu zijn er drie opties over: een harde Brexit op 12 april, de Brexit helemaal afblazen of vragen om meer uitstel (wat zou betekenen dat het VK moet meedoen met de Europese verkiezingen). Het Lagerhuis is in meerderheid tegen een 'no deal' en ook voor afstel is niet genoeg steun, dus in principe blijft alleen vragen om meer uitstel over

Als dat uitstel wordt toegekend door de EU,zijn er vijf opties, te weten:

 • Een vierde stemming over de deal van May
 • Heronderhandelen met de EU
 • Nieuw Brexit-referendum
 • Nieuwe parlementaire verkiezingen
 • Brexit annuleren

Aankomende maandag zijn we weer bij je terug met een liveblog. Dan bespreekt het parlement voor de tweede keer een aantal alternatieven voor het Brexitplan voor May, om te bekijken of daar, linksom of rechtsom, een meerderheid voor te vinden is. Dat was eerder deze week niet zo.

Mogelijk besluit May dan om haar deal op de stemvloer te laten concurreren met het alternatief dat de meeste steun van het Lagerhuis krijgt.
vrijdag 29 maart 2019 om 16:47
De European Research Group (ERG), een denktank van Brexit-haviken binnen de Conservatieve Partij, roept May op te vertrekken. Vicevoorzitter Steve Baker: "Dit moet de laatste nederlaag zijn voor May's akkoord. Het is klaar. En wij moeten nu door. Het is niet aangenomen. Het zal niet worden aangenomen. Ik betreur te zeggen dat het nu tijd is voor Theresa May om haar woorden navolging te geven en uit de weg te stappen, zodat een nieuwe leider een uittredingsakkoord kan afleveren dat wel door het parlement wordt aangenomen. Dit is een tragische verspilling van tijd en energie geweest voor het land. We kunnen niet meer verspillen."
vrijdag 29 maart 2019 om 16:38
De Europese Raad reageert met deze verklaring op de nederlaag van May:

"De commissie betreurt de negatieve stem in het Lagerhuis vandaag. Zoals vastgesteld in het (Artikel 50-)besluit van de Europese Raad op 22 maart, wordt de periode tot de Brexit verlengd naar 12 april. Het is aan het VK om voor die datum een pad voorwaarts aan te geven, dat zal worden overwogen door de Europese Raad.

Een 'no deal-scenario' op 12 april is nu een aannemelijk scenario. De EU heeft zich hier sinds december 2017 op voorbereid en is nu volledig voorbereid op een 'no deal-scenario' om middernacht op 12 april. De EU zal verenigd blijven. De voordelen van een uittredingsovereenkomst, inclusief een transitieperiode, zullen onder geen enkele omstandigheid worden toegepast in een 'no deal-scenario'. Minideals op delen van de uittredingsovereenkomst zijn geen optie."
vrijdag 29 maart 2019 om 16:12
Zo reageert May op de derde afwijzing van de Brexit-deal
Zo reageert May op de derde afwijzing van de Brexit-deal
vrijdag 29 maart 2019 om 15:24
Een woordvoerder van Theresa May heeft ondertussen nog maar eens herhaald dat nieuwe verkiezingen, waar oppositieleider Corbyn meermaals toe heeft opgeroepen, niet in het belang van het Verenigd Koninkrijk zijn. De premier blijft liever in gesprek met de verschillende partijen over oplossingen.
vrijdag 29 maart 2019 om 15:15
Er bestaat de kans dat de Britten de EU opnieuw gaan vragen om uitstel van de Brexit. Hierover zal in de komende dagen meer duidelijk moeten worden. Alle Europese lidstaten moeten hier dan weer unaniem mee instemmen.
vrijdag 29 maart 2019 om 15:10
Premier Rutte heeft ook gereageerd op de ontwikkelingen in het Verenigd Koninkrijk. Hij betreurt de uitslag van de stemming en zegt dat een Brexit zonder akkoord steeds reëler wordt. Het kabinet blijft zich dan ook voorbereiden op een 'no deal-scenario'.
vrijdag 29 maart 2019 om 15:06
May: "Ik vrees dat we de limieten van het proces in het Lagerhuis bereiken."
vrijdag 29 maart 2019 om 14:59
Ook buiten het parlement werd de stemming gevolgd, door verschillende demonstranten die zich rond Westminster hadden verzameld.
vrijdag 29 maart 2019 om 14:54
De Europese Commissie zegt teleurgesteld te zijn in de stemming. Ook stelt de Commissie dat een scenario waarbij het Verenigd Koninkrijk de EU zal verlaten zonder akkoord op 12 april, steeds waarschijnlijker wordt. Ook Theresa May herhaalde vrijdag na de stemming dat de EU al vaker heeft gezegd dat er niet opnieuw gesproken zal worden over de inhoud van het akkoord.
vrijdag 29 maart 2019 om 14:53
Corbyn riep, net als zijn collega van de SNP, op tot nieuwe verkiezingen. Feit blijft dat de Conservatieven een meerderheid hebben in het Huis, en SNP en Labour niet.
vrijdag 29 maart 2019 om 14:52
De vicevoorzitter van de partij DUP heeft gezegd dat het nu tijd wordt voor May om de backstop uit het overeengekomen akkoord met de EU te halen. De backstop is keer op keer een struikelpunt gebleken.
vrijdag 29 maart 2019 om 14:42
Deal is er niet door. Ja 286 Nee 344
vrijdag 29 maart 2019 om 14:28
STEMMING IS BEGONNEN
vrijdag 29 maart 2019 om 14:15
Een korte bijdrage van onze politieke redactie in Den Haag: premier Mark Rutte verwacht dat de EU en het VK het wel eens worden over de politieke verklaring als May de stemming over het terugtredingsakkoord vandaag door het Lagerhuis krijgt. Dat zegt hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie.
vrijdag 29 maart 2019 om 14:13
Dit is volgens May de laatste mogelijkheid om Brexit te garanderen. Iedereen die vóór Brexit is, moet vandaag voor deze deal stemmen, aldus de Britse premier.
vrijdag 29 maart 2019 om 14:13
May spreekt nu. "Vandaag zou de dag moeten zijn dat we uit de EU treden."
vrijdag 29 maart 2019 om 14:07
Vraag van NUjij'er Volger07:
Wat gebeurt er met de stemmen van de britten als ze wél meedoen aan de verkiezingen en vervolgens -bijvoorbeeld een jaar later- alsnog Europa verlaten?

Antwoord:
Vooralsnog hetzelfde als nu het plan is: het Europees Parlement zal krimpen van 751 naar 705. Het VK heeft nu 73 zetels. 46 daarvan blijven vrij en worden gereserveerd voor eventuele EU-uitbreiding in de toekomst. 27 zetels worden verdeeld onder 14 landen die nu ondervertegenwoordigd zijn als je kijkt naar het inwoneraantal en het aantal zetels.
vrijdag 29 maart 2019 om 14:03
Het is alsof je een huis verkoopt zonder dat je weet waar je heen verhuist, aldus Corbyn.
vrijdag 29 maart 2019 om 14:02
Labour-leider Jeremy Corbyn spreekt nu in het debat. Het feit dat er een derde stemming plaatsvindt over dezelfde deal noemt hij een "belediging voor het land" en een "belediging voor democratie". Hij wijst erop dat Theresa May zelf eerder nog stelde dat het terugtredingsakkoord (waarover vandaag wordt gestemd) en de politieke verklaring (waarover niet wordt gestemd) niet los van elkaar gezien kunnen worden.

Labour zal niet voor een "geblinddoekte Brexit" stemmen, zegt Corbyn.
vrijdag 29 maart 2019 om 13:26
Vraag van NUjij'er Ariwan:
Aangezien de VK Brexit eenzijdig stop mag zetten, wat weerhoudt ze ervan om het Artikel 50 in te trekken en dan meteen weer in te zetten, zodat ze weer twee jaar de tijd hebben?

Antwoord:
Hier zal het Europees Hof over moeten oordelen. Waarschijnlijk is het niet toegestaan. In het advies van de advocaat-generaal (pdf) stond eerder dat het niet toegestaan is om Artikel 50 in te trekken als hiermee misbruik wordt gemaakt van de regels: 

In answer to the question from the Scottish court, the Advocate General proposes that the Court of

Justice should, in its future judgment, declare that Article 50 TEU allows the unilateral
revocation of the notification of the intention to withdraw from the EU, until such time as the
withdrawal agreement is formally concluded, provided that the revocation has been decided upon
in accordance with the Member State’s constitutional requirements, is formally notified to the
European Council and does not involve an abusive practice.
vrijdag 29 maart 2019 om 13:11
Vraag van een lezer:
Waarom moeten de Britten meedoen met de Europese verkiezingen van eind mei als de deadline van Brexit op 12 april ligt? Hoewel 9 april de dag van kandidaatstelling voor de Europese Verkiezingen is, zullen de Britten toch nooit daadwerkelijk meedoen?

Antwoord:
De Britten hoeven alleen mee te doen aan de Europese verkiezingen als ze vóór 12 april met een nieuw voorstel komen waarvoor langer uitstel nodig is, laten we zeggen tot volgend jaar. In dat geval blijven de Britten dus in de EU tot na de verkiezingen, en zullen ze dus mee moeten doen.
vrijdag 29 maart 2019 om 13:05
Vraag van Luuk Wiggers:
Indien de deal vandaag wordt weggestemd, heeft het VK tot 12 april de tijd om met plan B te komen. Ik neem toch aan dat dit plan B eerst weer moet worden goedgekeurd door de EU. Stel dat de Britten vlak voor 12 april met hun plan B komen en de EU redt het niet om hiermee akkoord te gaan voor 12 april. Wat gebeurt er dan? Indien de EU plan B afkeurt. Wat gebeurt er dan op 12 april?

Antwoord:
Plan B moet inderdaad eerst goedgekeurd worden door de EU. Stel, de EU vindt het voorstel van het VK een belachelijk plan, dan volgt er een 'no deal'-Brexit. Op je eerste vraag (wat als ze op de valreep met een plan komen) kan ik je nu jammer genoeg geen antwoord geven. Sorry!
vrijdag 29 maart 2019 om 13:01
Vraag van Mara Evers:
Wat gaat het effect van Brexit zijn op reizen naar Schotland? Mijn verloofde woont daar en we reizen allebei veel heen en weer. Denk je dat de impact van Brexit daar gevolgen op heeft, bijvoorbeeld ticketprijzen of lastigere douanecontrole?

Antwoord:
De gevolgen zijn hetzelfde als die voor de rest van het Verenigd Koninkrijk. Bij 'no deal' is er onduidelijk wat er gebeurt. Bij Mays deal blijft alles de komende tijd nog hetzelfde, tijdens de transitieperiode. Daarna zal een hoop afhankelijk zijn van de handelsonderhandelingen die hierna volgen.
vrijdag 29 maart 2019 om 12:59
Vraag van Dennis Geldens:
May stapt op als de deal erdoor komt en daarmee stemmen te winnen. Is dit niet Bizar? Het verandert toch niets aan de inhoud van de deal als zij opstapt?

Antwoord:
Het verandert inderdaad niets aan de inhoud. Maar na deze fase van het Brexit-proces volgt er nóg een hele belangrijke fase: de onderhandelingen over de toekomstige handelsrelatie. Met haar aftreden zou May dus plaats maken voor een ander om die onderhandelingen te leiden.
vrijdag 29 maart 2019 om 12:56
Vraag van Toon Veenhof:
Je schrijft in je intro dat bij 'no deal' vandaag de deadline naar 12 april verschuift. Maar is het niet zo dat de EU 12 april slechts heeft goedgekeurd indien vandaag akkoord wordt bereikt? Dus bij 'no deal' is vannacht dan toch een harde Brexit van kracht?

Antwoord:
Het zit iets ingewikkelder in elkaar. Vandaag wordt gestemd over de deal. Komt die er niet door, dan wordt de deadline verschoven tot 12 april. Dat betekent niet direct 'no deal', het betekent alleen dat Mays deal er weer niet doorkomt. Het Lagerhuis heeft dan nog tot 12 april om iets anders te bedenken om 'no deal' af te wenden.
vrijdag 29 maart 2019 om 12:48

Als May haar deal er vanavond niet doorheen krijgt, en daar lijkt het nu op, dan zijn dit de opties volgens de huidige spelregels (die veranderen nog wel eens in Brexit-land):

 • 'No deal'-Brexit op 12 april
 • Afblazen van Brexit door Artikel 50 in te trekken
 • Nieuwe verkiezingen
 • Tweede referendum
 • Andere vorm van Brexit

De drie laatste opties hebben zeer waarschijnlijk meer tijd nodig dan de krap twee weken die er nog zijn tot 12 april. Dat betekent langer uitstel en dat zou betekenen dat de Britten moeten meedoen aan de Europese verkiezingen, eind mei. Daar heeft noch de EU, noch het VK veel zin in.
vrijdag 29 maart 2019 om 12:29

Vraag van NUjij'er Kees van der Klein:
De DUP neemt een sleutelpositie in. Ze wijzen een backstop principieel af, maar betekent dat dan dat ze, ondanks de vrijdagvakkoorden, voorstanders zijn van een harde grens met Ierland. Met alle gevolgen voor Noord Ierland van dien?

Antwoord:
De DUP staat ideologisch recht tegenover Ierse nationalisten zoals Sinn Féin. DUP wil niet per se dat de grens tussen Noord-Ierland en Ierland verdwijnt of wegblijft, ze willen vooral dat de link met de rest van het Verenigd Koninkrijk blijft zoals hij is. De 'U' in DUP staat voor Unionist. Ze doelen hier op de unie van het Verenigd Koninkrijk, niet een hereniging van Noord-Ierland en Ierland (en al helemaal niet de Europese Unie).

vrijdag 29 maart 2019 om 12:12
Als DUP inderdaad niet voor de deal stemt, betekent dat dat de Conservatieven afhankelijk zijn van Labour om de deal erdoor te krijgen - er even van uitgaande dat May haar volledige eigen partij meekrijgt, iets dat ook niet heel erg waarschijnlijk is. Nog altijd slecht nieuws voor May dus.
vrijdag 29 maart 2019 om 12:08
In het debat in het Lagerhuis spreekt Sammy Wilson van de Noord-Ierse DUP nu. Hij benadrukt dat de DUP nog altijd tegen de deal van May is. De grote reden is de 'Irish backstop'
vrijdag 29 maart 2019 om 12:07
Vraag van NUjij'er Koos Bruijne:
Stel dat de 'no deal' doorgaat, kunnen we dan een referendum verwachten van Schotland voor een onafhankelijk Schotland en zodoende weer in de EU toetreden?

Antwoord:
Dat is niet zeker te zeggen, maar zeker is wel wat de Schotse premier Nicola Sturgeon van de SNP wil. Gisteren bleek uit een peiling van Progress Scotland dat Brexit de mening van Schotten over onafhankelijkheid zeker beïnvloedt. 45 procent van de Schotten die eerder geen mening hadden over een onafhankelijk Schotland zegt van mening te zijn veranderd als gevolg van Brexit. 49 procent van hen zegt dat ze willen wachten op wat voor impact Brexit heeft, maar 56 procent zegt vóór een onafhankelijk Schotland te zijn in een 'no deal'-scenario.

Lees ook het artikel van The Scotsman, hier.
vrijdag 29 maart 2019 om 11:19
The Independent Group (TIG), de groep oud-Labour- en oud-Conservative-parlementariërs en gezien kunnen worden als 'Remainers', hebben zichzelf officieel aangemeld als politieke partij, meldt de BBC. De partij gaat Change UK heten.
vrijdag 29 maart 2019 om 11:12
Vraag Gerard van Oevelen via NUjij: 
Is er nog steeds een mogelijkheid dat het VK in de Europese Unie blijft op de een of andere manier? En zo ja: hoe groot is die kans en wat zou hiervoor moeten gebeuren?

Antwoord:
Het is nog mogelijk dat de Britten in de EU blijven, maar daar moet wel een hoop voor gebeuren. Allereerst moet vandaag de deal van May voor een derde keer worden weggestemd. Vervolgens moet er een meerderheid gevonden worden om òf Artikel 50 in te trekken (dat komt neer op Brexit annuleren), òf een tweede referendum te organiseren. In het laatste geval moet vervolgens ook nog een meerderheid van het Britse volk tégen vertrek uit de EU stemmen.

Belangrijk om hierbij op te merken is dat de standaardoptie nog altijd een 'no deal'-Brexit is. Lukt het May vandaag niet om een meerderheid te vinden voor haar deal, en lukt het de Britten niet om voor 12 april een meerderheid te vinden voor een plan B, dan crashen de Britten uit de EU zonder afspraken gemaakt te hebben over een transitieperiode, rechten van EU-burgers in het VK, de Ierse grens en de afscheidsrekening van krap 42 miljard euro die de Britten aan de EU moeten betalen.
vrijdag 29 maart 2019 om 11:02
Ian Blackford van de Scottish National Party spreekt nu. Hij herhaalt wat Nicola Sturgeon al op Twitter zei: Hij hoopt dat Labour "ruggengraat toont" en niet instemt met het terugtredingsakkoord.