Het Britse Lagerhuis stemt vrijdag over slechts een deel van het Brexit-akkoord. De parlementariërs stemmen over het terugtrekkingsakkoord, waarin zaken als de noodoplossing voor de Ierse grens worden behandeld, maar niet over de verklaring over de toekomstige relatie tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

Door de splitsing wordt de stemming niet gezien als derde 'meaningful vote' over Theresa Mays Brexit-deal. De eerste twee, in januari en eerder deze maand, leidden tot historische nederlagen voor de Britse premier.

Als de parlementariërs vrijdag voor het terugtrekkingsakkoord stemmen, wordt de Brexit-deadline uitgesteld tot 22 mei. De huidige deadline is op 12 april.

Door de scheiding van het terugtrekkingsakkoord en de politieke verklaring over de toekomst, krijgen Lagerhuisleden de kans om nog langer over de toekomstige relatie te debatteren, argumenteert de Britse regering.

Het is echter nog maar de vraag of May de stemming gaat winnen, scheiding of niet. De DUP, de Noord-Ierse partij waarvan Mays minderheidsregering afhankelijk is, is nog altijd tegen de deal.

Lagerhuisvoorzitter Bercow stemt in met nieuwe stemming

Lagerhuisvoorzitter John Bercow keurt de stemming goed. Eerder was het nog maar de vraag of hij een stemming over het Brexit-akkoord zou toestaan. Woensdag waarschuwde hij dat het akkoord "substantieel" veranderd moest zijn voor een nieuwe stemming.

Door de scheiding van het terugtrekkingsakkoord en de politieke verklaring stemt Bercow nu wel in met een stemming. Volgens hem gaat het om een "nieuwe motie", die niet "substantieel hetzelfde" is als de vorige.

29 maart blijft belangrijk

Oorspronkelijk zouden de Britten op 30 maart 0.00 uur (29 maart 23.00 uur, Britse tijd) uit de EU vertrekken. Omdat het terugtredingsakkoord nog altijd niet is goedgekeurd, vroegen de Britten uitstel. De EU heeft de Britten nu tot 12 april gegeven.

29 maart blijft desondanks een belangrijke dag. De Europese Unie heeft namelijk ook gezegd dat de Britten uitstel tot 22 mei krijgen als ze uiterlijk 29 maart de deal erdoorheen krijgen. Dat uitstel zou dan nodig zijn om alle wetgeving door te voeren.

Waarom Noord-Ierland een probleem is bij onderhandelingen Brexit
60
Waarom Noord-Ierland een probleem is bij onderhandelingen Brexit

Terugtredingsakkoord regelt de vertrekvoorwaarden

In het terugtredingsakkoord, waarover de Britse regering en de EU twee jaar hebben onderhandeld, worden afspraken gemaakt over bijvoorbeeld de transitieperiode na de Brexit en de noodoplossing voor de Ierse grens.

Zonder zo'n deal crashen de Britten als het ware uit de EU, met een hoop (economische) chaos tot gevolg.