Woensdag avond houdt het Britse Lagerhuis de zogenoemde 'indicative votes' - een niet-bindende stemming om te kijken voor welke Brexit-opties er een meerderheid te vinden zou zijn. Ondertussen nemen geruchten over een aftreden van May toe.

LIVEBLOG GESLOTEN

Goedenavond, ik ben Matthijs le Loux en ik houd jullie in dit liveblog op de hoogte van het laatste Brexit-nieuws. Dit zijn de belangrijkste punten van vandaag:

 • Parlementariërs stemmen over Brexit-opties.
 • Er liggen acht alternatieve Brexit-plannen
 • Uitkomst van stemmingen is niet bindend

Heb je vragen over de Brexit? Stuur ze naar matthijs@nu.nl en mogelijk wordt jouw vraag beantwoord in dit liveblog!

In dit blog lees je ook bijdragen van redacteuren Thomas Moerman en Douwe van Veen.
Wat zijn de alternatieve Brexit-plannen waarover is gestemd?

 • Motie B: Brexit zonder deal op 12 april
 • Motie D: Noorwegen-model
 • Motie H: Brexit met aangepast akkoord
 • Motie J: Brexit met douaneunie
 • Motie K: Douane- en marktunie met EU
 • Motie L: Brexit afblazen als die niet dag voor uittreding wordt goedgekeurd door Lagerhuis
 • Motie M: Elk uittredingsakkoord moet worden voorgelegd aan Britse kiezer in referendum
 • Motie O: Als er geen uittredingsakkoord komt, moet er een 'bevriezingsakkoord' met de EU worden bereikt om tijd voor onderhandelingen over een handelsakkoord te scheppen

Resultaten: (Ja/Nee)

Motie B: 160/400
Motie D: 188/283
Motie H: 65/377
Motie J: 264/272
Motie K: 247/307
Motie L: 148/293
Motie M: 268/295
Motie O: 139/422

Er is kortom geen enkele motie die op een meerderheid kan rekenen.
woensdag 27 maart 2019 om 22:02
We zijn hiermee aangekomen bij het einde van de berichtgeving in dit liveblog. Hartelijk bedankt voor je aandacht en voor de vele interessante vragen die wij hebben ontvangen. In de komende dagen zullen we proberen ook de vragen die we vandaag niet hebben behandeld te beantwoorden. 

Abonneer je op de tag 'Brexit' om niets te missen!

Een fijne nacht toegewenst.
woensdag 27 maart 2019 om 22:00
Brits Lagerhuis nog steeds diep verdeeld over Brexit

Wat is de voornaamste conclusie na een historische dag in een Brits parlement dat probeert de Brexit-touwtjes in handen te krijgen? Hoe impopulair de uittredingsovereenkomst van premier Theresa May ook is, er zijn geen alternatieven voorhanden die kunnen rekenen op genoeg parlementaire steun. 

Wat gebeurt er nu?

De regering van May wil haar uittredingsovereenkomst vrijdag voor een derde keer in stemming brengen in het Lagerhuis. May probeert op voorhand uit alle macht om stemmen te werven. Mogelijk gooit Lagerhuisvoorzitter John Bercow nog roet in het eten: hij weigert het plan opnieuw in stemming te brengen tenzij er substantiële wijzingen zijn aangebracht.
woensdag 27 maart 2019 om 21:51
Brexit-minister Stephen Barclay: "Het is nu duidelijk dat er geen simpele opties zijn, geen simpele weg voorwaarts. Het akkoord dat door de regering is onderhandeld is een compromis, zowel met de EU als met leden in dit Huis. Dat is de aard van complexe onderhandelingen. Wat er hier vandaag is gebeurd, onderstreept de visie van de regering: dat dit de best mogelijke deal is."
woensdag 27 maart 2019 om 21:49
Oliver Letwin (CP), die het initiatief voor de indicative votes nam, noemt het een "grote teleurstelling" dat er voor geen enkel voorstel een meerderheid te vinden is. Hij wil graag dat het Lagerhuis zich aankomende maandag opnieuw over de opties buigt.
woensdag 27 maart 2019 om 21:44
Resultaten

Ja/Nee

Motie B: 160/400
Motie D: 188/283
Motie H: 65/377
Motie J: 264/272
Motie K: 247/307
Motie L: 148/293
Motie M: 268/295
Motie O: 139/422

Er is geen enkele motie die op een meerderheid kan bogen.
woensdag 27 maart 2019 om 21:25
Lezersvraag

Robbert Rademakers: Kunnen de Ieren en Noord-Ieren een eenzijdig referendum afdwingen ten behoeve van de Ierse hereniging? 

Antwoord

De Noord-Ierse bevolking kreeg die vraag ook voorgelegd in 1973. De Ierse nationalisten boycotten die stembusgang, waardoor 98,9 procent van de kiezers ervoor koos bij het VK te blijven.

Het Goedevrijdagakkoord leidde in 1998 weer tot een referendum. Een meerderheid van de Noord-Ierse bevolking stemde met een overweldigende meerderheid (71 procent) voor het akkoord, waarmee de status van Noord-Ierland als deel van het VK met een eigen regioparlement werd bevestigd.

In Noord-Ierland wordt wel gefluisterd over een mogelijke Ierse eenwording, maar veel momentum heeft die beweging vooralsnog niet. Niet de minste reden is angst voor het opnieuw oplaaien van sektarisch geweld.
woensdag 27 maart 2019 om 21:22
Er is een uitslag, maar nog niet van de moties die vanavond in stemming zijn gebracht in de indicatives votes.

Zoals verwacht stemt het Lagerhuis er met een grote meerderheid (441 tegen 105) voor om de uittredingsdatum van 29 maart te verplaatsen.
woensdag 27 maart 2019 om 21:11
Het Lagerhuis stroomt langzaam weer vol: het lijkt erop dat de resultaten nabij zijn.
woensdag 27 maart 2019 om 20:53
De Noord-Ieren van de DUP zijn er officieel uit: de partij zal de uittredingsovereenkomst van premier May niet steunen. Partijleider Arlene Foster zei dat "te betreuren", maar niet anders te kunnen omdat het voorstel "een bedreiging vormt voor de eenheid van het VK".

Nu is het interessant wat ERG-leider Jacob Rees-Mogg gaat doen. Eerder vandaag matigde hij zijn standpunt van 'ik ga akkoord als de DUP ja zegt' naar 'ik ga akkoord als de DUP zich van stemming onthoudt'.

Hoe dan ook, de kans dat May vrijdag een parlementaire meerderheid zal vinden, is kleiner geworden.
woensdag 27 maart 2019 om 20:51
Lezersvraag

Joram: Is het Lagerhuis alléén maar bezig met de Brexit de laatste tijd? Of hebben ze het tussendoor ook over andere wetgevingszaken?

Antwoord

De Brexit beheerst de gemoederen aardig, maar er wordt zeker ook nog gesproken over andere zaken. Mocht je nieuwsgierig zijn, dan kun je de parlementaire agenda hier bekijken.
woensdag 27 maart 2019 om 20:44
Op de achtergrond wordt nu niet alleen geteld, maar zoemt het ook over welke ERG-leden zich door May hebben laten overtuigen om haar deal te steunen. Verschillende Conservatieve Brexit-haviken maken publiekelijk bekend om te zijn. 

Er zijn ook tegengeluiden. Aanwezigen bij een ERG-bijeenkomst van vanavond zeggen dat de MP Steve Baker een gepassioneerde toespraak hield over zijn weerstand tegen de deal van May. Hij zou met een daverende ovatie zijn beantwoord.

Een woordvoerder van de groep zei tegen de BBC: "Er is geen enkele denkbare manier waarop er genoeg stemmen uit die kamer komen om de uittredingsovereenkomst te laten passeren."
woensdag 27 maart 2019 om 20:32
Werken met stembiljetten is overigens niet gebruikelijk in het Lagerhuis, wat misschien verklaart waarom de telling zo lang duurt.

Normaal gesproken hoeven de MP's alleen de juiste stemlobby in te lopen om daar te worden geteld als een 'ja' of een 'nee'.
woensdag 27 maart 2019 om 20:08
We wachten nog steeds op de resultaten van de stemming.
woensdag 27 maart 2019 om 20:02
Lezersvraag

Mark van Lochem: May belooft af te treden als haar plan wordt aangenomen. Is er geen risico dat haar opvolger het plan dan in de prullenbak gooit en voor een 'no deal' gaat?

Antwoord

Dat risico is heel klein, want dan zou die opvolger dat ook eerst door het parlement moeten krijgen. Een meerderheid van het Lagerhuis heeft al laten weten dat 'no deal' geen aanvaardbare optie is.
woensdag 27 maart 2019 om 19:56
Voor een stemming over een enkele motie is meestal ongeveer een kwartier nodig. De stemming van vandaag betreft echter acht moties op één stembiljet. De MP's moesten bij elke motie aangeven of ze voor of tegen zijn of blanco willen stemmen.
woensdag 27 maart 2019 om 19:54
Lezersvraag

Jan Mooij: Waarom is er voor zo'n historische beslissing niet eerder gepolst wat er wel op steun uit het parlement zou kunnen rekenen? En waarom heeft de EU daar niet veel sterker op aangedrongen?

Antwoord

Je eerste vraag is er een die ook door veel anderen wordt gesteld, binnen het VK en daarbuiten. Ik heb helaas geen antwoord voor je. Wat betreft je tweede vraag: de EU heeft consequent gezegd dat de Britten eerst zelf moeten bepalen wat ze precies willen.
woensdag 27 maart 2019 om 19:48
Naar het zich laat aanzien heeft het aanbod van May om te vertrekken de DUP niet weten te vermurwen.

"Premiers komen en gaan", maar de handels- en grondwetskwesties die door May's uittredingsakkoord zouden worden opgeroepen "zullen voortleven", zei een anonieme bron binnen de Noord-Ierse partij tegen BBC Northern Ireland.
woensdag 27 maart 2019 om 19:39
Voordat de resultaten worden aangekondigd, is het goed om nog even stil te staan bij de aard van deze stemming. Het gaat om niet-bindende uitslagen. Als het Lagerhuis in meerderheid voor een alternatief Brexit-plan stemt, betekent dat niet automatisch dat de regering-May dat moet uitvoeren.

De indicative votes zijn een opiniepeiling binnen het Lagerhuis. In principe stellen parlementariërs zichzelf vandaag de vraag: als we de deal van May niet willen, wat willen we dan wel?
woensdag 27 maart 2019 om 19:35
De stemmen worden geteld.
woensdag 27 maart 2019 om 19:35
ERG-leider Jacob Rees-Mogg zegt tegen Sky News dat de kans dat de deal van premier May door het Lagerhuis komt "nu veel groter is dan die was".
woensdag 27 maart 2019 om 19:29
Lezersvraag

Jo'anne van Ooijen: Ik heb de indruk dat de stemming in het Lagerhuis een zeldzame situatie is, klopt dat? Hoe vaak komt zoiets voor?

Antwoord

Er zijn één keer eerder indicative votes gehouden, toen het Lagerhuis zich in 2003 boog over hervorming van de Engelse Eerste Kamer, het House of Lords. 

Wat nog unieker is, is de manier waarop deze stemronde tot stand kwam. Normaal gesproken beheert de regering de agenda van het Lagerhuis, maar afgelopen maandag besloot een meerderheid van het parlement die bevoegdheid voor een dag over te nemen. Dat gebeurde niet eerder.
woensdag 27 maart 2019 om 19:19
De stemming in het Lagerhuis was zeer tegen de zin van premier May, en zij heeft de aandacht aardig weten af te leiden door haar vertrek aan te bieden. In het Verenigd Koninkrijk gaat het inmiddels meer over de vraag of May nu wel genoeg steun voor haar deal zal krijgen dan over de ongeëvenaarde gebeurtenissen in het Lagerhuis.
woensdag 27 maart 2019 om 19:15
Lezersvraag

W. Brander: Wij gaan in het weekend van 12 april twee voetbalwedstrijden bezoeken in Engeland. Wat zijn de gevolgen voor ons en waar moeten we rekening mee houden?

Antwoord

Helaas is er nog te veel onduidelijk over hoe de Brexit zal verlopen of zelfs of die er überhaupt komt. NU.nl zal, zodra we dat wel weten, zeker aandacht besteden aan de gevolgen voor Nederlanders. Abonneer je op de tag 'Brexit' om niets te missen!
woensdag 27 maart 2019 om 19:13
The Guardian meldt een gerucht uit Conservatieve kringen: er zouden nog zo'n dertig Brexit-haviken tegen de deal van May zijn. Dat is een schatting van Steve Baker, een MP die zijn collega's gepassioneerd toesprak over zijn tegenstand tegen het akkoord van de premier.
woensdag 27 maart 2019 om 18:56
We gaan naar de stemming.
woensdag 27 maart 2019 om 18:56
Oppositieleider Corbyn heeft gezegd dat de aankondiging van May om op te stappen als haar Brexit-akkoord alsnog wordt aangenomen, voor hem bewijst dat de premier niet in het belang van het volk heeft gehandeld in de afgelopen tijd.
woensdag 27 maart 2019 om 18:42
Britse media melden dat Boris Johnson, oud-minister van Buitenlandse Zaken, Conservatieve coryfee en Brexit-havik, het voorstel van May zal steunen.
woensdag 27 maart 2019 om 18:35
MP Giles Watling (CP) spreekt nu zijn wrokkige steun uit voor de deal van May, "want anders gebeurt de Brexit straks helemaal niet".
woensdag 27 maart 2019 om 18:33
Lezersvraag

Henri: Het aanbod van May om af te treden NA de Brexit levert meer steun op voor de deal. Maar de deal zelf verandert hierdoor toch niet? Waarom zou het aftreden van May dan een verschil maken voor de tegenstemmers?

Antwoord

De Brexit-haviken zijn bang dat de politieke verlamming rond de Brexit zal leiden tot afstel. ERG-leider Jacob Rees-Mogg zei eerder vandaag in een interview dat hij "niet kan doen alsof dit een goede deal of een goede keus is", maar dat hij Mays plannen zou steunen als ze de DUP meekreeg. 

Met haar aanbod om het roer na de Brexit aan een ander te geven, hoopt May Rees-Mogg en de zijnen nog een laatste zetje te geven.
woensdag 27 maart 2019 om 18:28
Hoeveel parlementariërs heeft premier nog nodig om haar uittredingsovereenkomst door het Lagerhuis te loodsen? Als we uitgaan van haar vorige poging, moet May er 75 overtuigen.
woensdag 27 maart 2019 om 18:24
Sjaak Baart schrijft: Eindelijk snap ik de backstop. Maar begrijp ik het nu goed dat bij een harde Brexit, dus zonder deal, er tóch weer (tijdelijk) een grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland?

Dat klopt. Heb jij de backstopkwestie nog niet helemaal helder? Bekijk deze video.
Waarom Noord-Ierland een probleem is bij Brexit-onderhandelingen
Waarom Noord-Ierland een probleem is bij Brexit-onderhandelingen
woensdag 27 maart 2019 om 18:13
Lezersvraag

Richard: Plan May is een akkoord met de EU. De alternatieven niet. Is voor een akkoord niet ook het akkoord van de EU en dus alle regeringsleiders nodig? Hoe denkt de VK dit nog tijdig te bereiken?

Antwoord

Je moet de stemming van vanavond zien als een opiniepeiling in het Lagerhuis. De moties die worden behandeld bestrijken een breed aantal opties, zoals bijvoorbeeld de 'veiligheidsknop' die het parlement toestaat op het laatste moment op de rem te trappen (motie L).

Waar staan we na de stemming? Mogelijk is dan duidelijker hoe er een meerderheid kan worden bereikt voor een Brexit-plan.

Of daar dan inderdaad genoeg politieke steun voor is, of de regering kan worden gedwongen het in de praktijk te brengen en of Brussel akkoord gaat, zijn inderdaad nog open vragen.
woensdag 27 maart 2019 om 18:09
Het aanbod van May lijkt effect te hebben gehad. Jacob Rees-Mogg, de facto leider van de Brexit-haviken in de Conservatieve Partij, heeft gezegd dat hij de deal van May zal steunen als de Noord-Ierse DUP zich afzijdig houdt. Eerder zei Rees-Mogg juist dat steun van de DUP voor hem een sleutelvoorwaarde was. 

Dit betekent niet dat May er al is. De DUP is niet van plan zich afzijdig te houden, maar om tegen haar deal te stemmen. In dat geval is de steun van Rees-Mogg dus niet zeker.

Verschillende bronnen melden dat de regering achter de schermen koortsachtig onderhandelt met de Noord-Ieren.
woensdag 27 maart 2019 om 17:58
Lezersvraag

Ed van Vliet: Eind mei zijn er verkiezingen voor het Europees Parlement. Als Brexit pas later dan de verkiezingsdatum wordt gerealiseerd (bijvoorbeeld bij motie O), mogen de Britten dan toch nog stemmen? Is hierover iets bekend?

Antwoord

Sterker nog: als de Brexit niet voor de Europese parlementsverkiezingen een feit is, moeten de Britten zelfs stemmen. Dat zou vooral erg pijnlijk zijn voor de Britse politici, omdat het moeilijk is uit te leggen aan hun achterban.
woensdag 27 maart 2019 om 17:47
"Ik ben bereid deze baan eerder dan ik van plan was neer te leggen, zodat ik kan doen wat juist is voor ons land en onze partij", zei May tegen de comitéleden. "We moeten de deal erdoor krijgen en de Brexit afleveren."

Ze riep alle leden van de Conservatieve Partij op haar akkoord te steunen. Als dat wordt aangenomen, zal ze op zoek gaan naar een opvolger. Die kan dan de volgende fase gaan leiden: het vestigen van een nieuwe handelsrelatie met de EU.
woensdag 27 maart 2019 om 17:24
Volgens aanwezigen bij de bijeenkomst van het Comité van 1922 heeft premier May daar zojuist gezegd dat ze bereid is na de Brexit op te stappen als de parlementariërs haar uittredingsovereenkomst goedkeuren.
woensdag 27 maart 2019 om 17:15
Volgens een anonieme Conservatieve MP die aanwezig is bij het Comité van 1922 heeft Juian Richard Smith, de 'chief whip' van de partij, gezegd dat de regering inderdaad aanstuurt op een nieuwe stemming over de deal van premier May op vrijdag, meldt Reuters.

Het is wel zeer de vraag of Lagerhuisvoorzitter Bercow dat zal toestaan.
woensdag 27 maart 2019 om 17:04
Premier May maakt momenteel haar opwachting bij het Comité van 1922, het stuurcomité van de Conservatieve Partij. Mogelijk zal ze de voorwaarden toelichten waaronder ze zal opstappen als premier, opperen Britse commentatoren, waarschijnlijk in ruil voor ruime steun voor haar Brexit-plannen.
woensdag 27 maart 2019 om 17:01
Al maanden een vast element van het straatbeeld rond het Britse parlementsgebouw in Londen: Brexit-demonstranten. (Foto: AFP)