De Britse premier May is maandagavond verder buitenspel gezet na een stemming in het Lagerhuis. Daar werd de weg vrijgemaakt voor een niet-bindende stemming over verschillende Brexit-opties.

Dat betekent dat er zonder May gedebatteerd zal worden over de Brexit. Voor haar betekent dat een aderlating, aangezien zij dat plan aanvankelijk niet zag zitten.

Parlementariërs stemden met 302 tegen 329 voor een debat zonder May, waardoor er woensdag in het Lagerhuis gedebatteerd en gestemd zal worden over scenario's als bijvoorbeeld een nieuw referendum.

'Beste keuze om de EU te verlaten met een deal op 22 mei'

De Britse premier zei voorafgaand aan de stemming van maandag, dat ze een derde stemmingsronde over haar Brexit-deal nog niet ziet zitten, omdat er volgens haar op dit moment onvoldoende steun is in het Lagerhuis.

"Ik geloof nog steeds dat het de juiste keus is voor het Verenigd Koninkrijk om de EU zo snel mogelijk te verlaten met een deal, op de nieuwe datum van 22 mei", aldus de premier. Ze voegde toe dat ze het betreurt dat er geen meerderheid is voor haar afsprakenpakket.

May heeft naar eigen zeggen vertrouwen in een meerderheid

De premier blijft overleggen met parlementariërs om te kijken of er deze week toch nogmaals over haar deal kan worden gestemd. Ze heeft er naar eigen zeggen vertrouwen in dat er uiteindelijk een meerderheid voor haar deal zal stemmen.

Vorige week leek het er ineens op dat een derde stemming überhaupt van tafel was. Lagerhuisvoorzitter John Bercow stelde toen dat alleen over een aangepaste variant van de deal nogmaals gestemd mag worden. Nu er door de EU uitstel is gegeven tot 22 mei, geldt dit waarschijnlijk als een aanpassing die een nieuwe stemming toch mogelijk maakt.

'Een compromis dat niet meer aangepast kan worden'

May benadrukte maandag verder nog eens dat haar deal niet meer aan te passen is. Ook zei ze dat het Lagerhuis zich moet realiseren dat het om een compromis gaat. De premier gaf opnieuw te kennen dat ze nog altijd tegen een tweede referendum is.

Pas als het onvermijdelijk lijkt, wil May het over een 'no deal'-scenario hebben. Dat zou volgens haar echter direct een negatieve impact op de economie van het VK hebben.