Vorige week heeft de Europese Unie ingestemd met een kort uitstel van de Brexit. Deze week zal de Britse premier Theresa May mogelijk nog een derde keer proberen haar deal erdoor te krijgen. Tegelijkertijd duiken steeds meer geruchten op over een eventueel aftreden van de Britse premier. In dit liveblog houden we je de hele dag op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Goedenavond! Het wordt een spannende Brexit-week:

  • Vanavond wordt er gedebatteerd over Brexit in het Britse Lagerhuis.
  • Daarna wordt gestemd over een aantal amendementen. Die stemming wordt rond 23.00 uur (Nederlandse tijd) verwacht.
  • De nieuwe Brexit-deadline ligt op 12 april.
  • Voor die tijd moeten de Britten met een plan komen. Lukt dat niet, dan is het een harde Brexit.
  • Vragen? Laat vooral vragen achter in een NUjij-reactie, of anders via de mail naar matthijs@nu.nl. Ik kan niet beloven dat ik alles direct kan beantwoorden, maar ik zal mijn best doen.

Afkortingen

CP: 
Conservative Party
LP: Labour Party
LibDem: Liberal Democrat Party
SNP: Scottisch National Party
DUP: Democratic Unionist Party
maandag 25 maart 2019 om 22:51
Het moge duidelijk zijn: het Lagerhuis heeft premier Theresa May wederom buitenspel gezet en lijkt vastbesloten een grotere rol voor zichzelf te claimen in het Brexit-dossier. Woensdag wordt er gestemd over mogelijke Brexit-alternatieven. 

Voor vandaag bedankt voor je aandacht. Dit liveblog is nu gesloten. We zullen deze week uitgebreid verslag doen van verdere ontwikkelingen. Volg de tag 'Brexit' als je niets wilt missen. Fijne avond!
maandag 25 maart 2019 om 22:49
We zijn er.

Voor: 327. Tegen: 300.

maandag 25 maart 2019 om 22:48
Voorzitter Bercow wijst er op de valreep nog even op dat Jim Shannon (DUP) vandaag jarig was. Delen van het Lagerhuis zingen 'happy birthday'.
maandag 25 maart 2019 om 22:35
Nu komt de hamvraag: zal de motie, inclusief de door Letwin ingebrachte en net gepasseerde wijziging, het halen? Wederom lopen de MPs naar de stemlobby's.
maandag 25 maart 2019 om 22:33
Het Becket-amendement is nipt gesneuveld. Voor: 311, tegen: 314.
maandag 25 maart 2019 om 22:32
Het Becket-amendement, waar nu over wordt gestemd, zou nog meer macht in handen van het Lagerhuis leggen. Zeven dagen voordat een no deal-Brexit dreigt, zou het Lagerhuis de regering opdracht kunnen geven meer uitstel aan te vragen in Brussel.
maandag 25 maart 2019 om 22:31
Dertig Conservatieve MPs tartten de wil van hun partijleider May door voor het Letwin-amendement te stemmen. Een volledig overzicht van de voorstemmers is hier te vinden.
maandag 25 maart 2019 om 22:24
Naast zakenstas Richard Harrington zijn ook staatssecretarissen Alistair Burt (Buitenlandse Zaken) en Steven Brine (Gezondheid) opgestapt, omdat ze 'ja' wilden stemmen op het Letwin-amendement, melden Britse media op basis van overheidsbronnen.
maandag 25 maart 2019 om 22:20
Nu wordt er gestemd over het amendement dat stelt dat het Lagerhuis een beslissende stem moet krijgen op het moment dat een no deal-Brexit nog maar een week verwijderd is. Dit werd geïntroduceerd door Labour-politica Margaret Beckett.

Ook hier was de vocale stemronde niet genoeg voor uitsluitsel en begaven de MPs zich weer richting stemlobby's.
maandag 25 maart 2019 om 22:14
Het Letwin-amendement is aangenomen. Voor: 329. Tegen: 302.

Het Lagerhuis geeft de Britse regering opdracht deze week tijd vrij te maken voor indicative votes over alternatieve Brexit-plannen.
maandag 25 maart 2019 om 22:12
De regering van May is tegen het Letwin-amendement, omdat het een ingrijpende wijziging binnen de Britse democratie zou inhouden. Normaal besluit de regering hoe veel tijd het parlement spendeert aan bepaalde kwesties. Aanname van het Letwin-amendement zou betekenen dat het Lagerhuis de regering dwingt deze week tijd vrij te maken voor de indicative votes. Een gevaarlijk precedent, vindt de regering-May.
maandag 25 maart 2019 om 22:07
Het duurt meestal ongeveer een kwartier om een stemming rond te krijgen.
maandag 25 maart 2019 om 22:06
Labour heeft besloten dat hun amendement, dat een vergelijkbare strekking heeft, niet hoeft te worden behandeld.

Na de stemming over het Letwin-amendement zullen de parlementariërs zich dus alleen nog buigen over een voorstel dat stelt dat als het VK zeven dagen verwijderd is van een no deal-Brexit, het Lagerhuis opnieuw bijeen zal komen om te besluiten of dat wenselijk is.
maandag 25 maart 2019 om 22:04
De regering-May begon deze maandag met de verwachting dat het Letwin-amendement het zal halen. In de loop van de dag werd duidelijk dat dit geen vanzelfsprekendheid is.
maandag 25 maart 2019 om 22:02
Het Letwin-amendement stelt dat het Lagerhuis de bevoegdheid moet krijgen om de agenda te bepalen, zodat er woensdag kan worden gestemd over alternatieve plannen voor de Brexit, de zogeheten indicative votes. De uitkomsten daarvan zullen niet bindend zijn, maar moeten een indicatie geven: voor welk alternatief kan er mogelijk een meerderheid worden gemobiliseerd?
maandag 25 maart 2019 om 21:58
Het is tijd om te stemmen. Eerst wordt het belangrijkste amendement, dat van Letwin, behandeld. Bercow probeert het eerst met een vocale stemronde. Daar is geen duidelijke winnaar uit op te maken, dus nu begeven de MPs zich naar de stemlobby's.
maandag 25 maart 2019 om 20:27
Lezersvraag:

Mogen de Engelse voetbalclubs bij een harde Brexit nog wel meedoen met Europees voetbal? Bijvoorbeeld Liverpool in de Champion's League.

Antwoord: 

De UEFA is een samenwerkingsverband tussen voetbalbonden uit Europese landen, maar de EU heeft daar niets mee te maken. Russische clubs spelen bijvoorbeeld ook mee - en Rusland is geen EU-lidstaat.
maandag 25 maart 2019 om 19:17
Het Lagerhuis spreekt nog steeds over de stemming van vanavond en over welke vorm de indicative votes op woensdag zullen krijgen, als die inderdaad zullen plaatsvinden. 

Dit liveblog neemt even een stapje terug. We zullen belangrijke ontwikkelingen uiteraard melden, maar naar verwachting zal er niet veel meer gebeuren, totdat er rond 23.00 uur (Nederlandse tijd) wordt gestemd op de drie amendementen die door voorzitter Bercow zijn geselecteerd.
maandag 25 maart 2019 om 18:50
Kenneth Clarke (CP) wil van Keith Starmer, schaduwminister voor Brexit van Labour, weten of Labour-MPs vrijelijk zullen mogen stemmen als het tot indicative votes komt. 

Dat weet Starmer niet, zegt hij, want hij weet nog niet welke opties er dan precies op tafel zullen komen te liggen. Als een van die opties een 'no deal' is, dan zal Labour haar parlementariërs aansporen om tegen te stemmen. Zelfs als een meerderheid van het Lagerhuis voor uittreding zonder akkoord stemt, zal de partij niet van standpunt veranderen.
maandag 25 maart 2019 om 18:38
Het debat gaat nu over het Letwin-amendement om het parlement de bevoegdheid te geven de agenda van het Lagerhuis te bepalen en zo te regelen dat er woensdag indicative votes kunnen worden gehouden. David Lidington (CP), die breed wordt gezien als de rechterhand van May, verdedigt het standpunt van de regering dat het de verhouding tussen kabinet en parlement zou schaden als het amendement wordt aangenomen.

De iniatiefnemer, Oliver Letwin (CP), vuurt terug dat als dit het enige bezwaar van de regering is, het kabinet er ook voor kan kiezen de indicative votes zelf te agenderen. Lidington antwoordt dat hij daar nu niet op in kan gaan. Brexitminister Stephen Barclay heeft daar later misschien meer over te zeggen, aldus Lidington.
maandag 25 maart 2019 om 18:15
Na een no deal-Brexit zullen Britten hun paspoort moeten laten zien als ze de EU binnentreden of verlaten. Dat heeft de Europese Commissie (EC) maandag bevestigd. De EC liet vorige week weten dat de plannen voor een uittreding zonder overeenkomst zijn afgerond. Die plannen "kunnen de voordelen van een EU-lidmaatschap niet kopiëren", zei een woordvoerder, maar zijn unilaterale maatregelen om problemen zo veel mogelijk te voorkomen voor de EU.

De EC bevestigde ook dat Britten na een no deal-Brexit aansprak kunnen maken op een visumvrij verblijf in de EU van 90 dagen, met een limiet van één zo'n termijn binnen 180 opeenvolgende dagen. Mogelijk wordt de Britse reizigers ook gevraagd wat het doel van hun reis is.
maandag 25 maart 2019 om 17:53
Lagerhuisvoorzitter John Bercow heeft drie amendementen gelesecteerd, waarover vanavond zal worden gedebatteerd en gestemd.

Amendement A: De agenda van het Lagerhuis op woensdag wordt aangepast, zodat er indicative votes kunnen plaatsvinden.
Amendement D: De regering wordt opgeroepen "deze week genoeg tijd in het parlement te garanderen, zodat het Lagerhuis de kans krijgt een meerderheid te vinden voor een andere benadering van de Brexit".
Amendement F: Als het VK zeven dagen verwijderd is van een harde Brexit, wordt het Lagerhuis bijeengeroepen om te stemmen over de vraag of dat acceptabel is of niet.
maandag 25 maart 2019 om 17:43
Het ondervragen van de premier naar aanleiding van haar openingsverklaring is nu voorbij. Resumerend: May blijft van het standpunt dat haar deal de enige mogelijke overeenkomst is die een no deal-Brexit kan uitsluiten en de uittreding op korte termijn kan regelen. Haar regering ziet nog steeds niets in een tweede referendum. Ze zal blijven proberen om Lagerhuisleden te overreden voor haar deal te stemmen.
maandag 25 maart 2019 om 17:29
Je kunt de volledige tekst van de openingsverklaring die premier May vanmiddag uitsprak aan het begin van het debat hier vinden.
maandag 25 maart 2019 om 17:27
We raken even aan de positie van May als premier. Lisa Cameron (SNP) vraagt haar: "Bent u van plan de volgende fase van de Brexitonderhandelingen zelf te leiden?"

May antwoordt ontwijkend: "Ik heb altijd gezegd dat er werk moet worden verzet. Ik ben van plan dat te blijven doen."
maandag 25 maart 2019 om 17:25
Het Britser kabinet heeft eerder vandaag "geoefend" hoe nieuwe verkiezingen zouden kunnen worden gebruikt om de patstelling rond de Brexit te doorbreken, meldt The Times. De ministers zouden hebben besproken of er alternatieven voor verkiezingen zijn, mocht er een lang uitstel van de Brexit dreigen.
maandag 25 maart 2019 om 17:22
De premier is retorisch in vorm. Oud-Labourleider Ed Miliband vroeg haar of ze het VK op 12 april zal laten uittreden zonder overeenkomst als het Lagerhuis tegen een 'no deal' zal blijven stemmen.

May: "Als we de Europese Unie niet gaan verlaten zonder overeenkomst, hebben we duidelijk een overeenkomst nodig die ons in staat stelt de Europese Unie te verlaten."
maandag 25 maart 2019 om 17:18
Labour-politica Jess Philips haalt hard uit naar May. "Dit draait allemaal om psychodrama binnen de Conservatieve Partij", zegt ze. "De premier stelt me constant teleur."
maandag 25 maart 2019 om 17:15
De Amerikaanse Democratische senator Chris Murphy (Connecticut) heeft gezegd dat de VS na de Brexit een handelsovereenkomst met de EU prioriteit zal geven boven een met het VK. Een uitvoerig akkoord met de Britten om hun economie te redden is geen optie, zei de senator, meldt de Ierse nieuwszender RTE.

Murphy is op bezoek in het Verenigd Koninkrijk, Noord-Ierland en Ierland. Bij terugkomst brieft hij zijn collega's in het Congres over de Brexit.

De Amerikaanse president Trump heeft in het verleden gesproken over zijn plannen voor een handelsdeal met het VK, maar volgens Murphy is er niet genoeg tijd om die op te tuigen voordat Trumps eerste presidentstermijn eindigt in 2020.
maandag 25 maart 2019 om 17:05
May: "Ik geloof nog steeds dat 'no deal' beter is dan een slechte deal."
maandag 25 maart 2019 om 16:56
Honderdduizenden mensen demonstreerden afgelopen zaterdag tegen de Brexit in Londen. (foto: AFP)
maandag 25 maart 2019 om 16:53
Chris Leslie, een onafhankelijke MP, vraagt May of ze zal toestaan dat het Britse volk opnieuw naar de stembus gaat om te stemmen over de Brexit. Als dat gebeurt, zou het afblazen van de Brexit hoogstwaarschijnlijk een van de opties op het stembiljet zijn, antwoordt May. Daarmee zou het in feite gaan om een tweede referendum. Haar regering blijft daar tegenstander van.
maandag 25 maart 2019 om 16:49
May kondigt aan dat het Lagerhuis woensdag zal debatteren over de wetswijziging die noodzakelijk is om de uittredingsdatum te veranderen.
maandag 25 maart 2019 om 16:33
Stephen Doughty (LP) vraagt May waarom zij haar deal maar liefst drie keer in stemming mag brengen, terwijl ze het Britse volk een tweede referendum over de Brexit onthoudt. May antwoordt dat het aan het Lagerhuis is om de uitkomst van het referendum uit 2016 te realiseren.
maandag 25 maart 2019 om 16:30
"We hebben er bijna drie jaar geleden voor gestemd om uit de EU te stappen", zegt MP Rachel Maclean (CP). "Als we dan toch weer moeten meedoen met de Europese verkiezingen, hoe ga ik dat uitleggen aan de burgers die ik vertegenwoordig?"

May is het met haar eens. "Dat zouden de mensen heel raar vinden", zegt ze. "De enige manier om dat te voorkomen is door mijn deal aan te nemen."
maandag 25 maart 2019 om 16:25
Het is het soort scène dat we in de afgelopen maanden vaker hebben gezien in het Lagerhuis: MPs leggen May het vuur aan de schenen en de premier blijft keer op keer haar standpunten herhalen: haar deal is de best mogelijke uitkomst; als MPs iets anders willen, moeten zij eerst maar zeggen wat.

Ze krijgt regelmatig de vraag wat ze op 11 april gaat doen als haar deal het niet haalt, zegt May. Anderen willen juist van haar weten of ze bereid is een route te volgen die door het Lagerhuis wordt uitgestippeld door middel van de indicative votes op mogelijke alternatieven. Die twee vragen zijn volgens de premier niet met elkaar te verenigen.

En trouwens, voegt May daar telkens aan toe, denk er wel aan dat de EU klaar is met onderhandelen.
maandag 25 maart 2019 om 16:15
Lezersvraag:

Wat gaat er bij de Brexit gebeuren met de Britse ambtenaren die voor de Europese Commissie werken? Worden die ontslagen of kunnen ze gewoon blijven werken?

Antwoord:

In principe kunnen zijn gewoon voor de EU blijven werken. EC-voorzitter Jean-Claude Juncker verzekerde de Britse medewerkers een dag na het referendum: "Jullie hebben je nationale petten bij binnenkomst achtergelaten bij de deur, en die deur zal zich nu niet voor jullie sluiten."

In de praktijk is het waarschijnlijk dat het aantal Britse medewerkers na de uittreding verder zal afnemen. Sommigen van hen bezetten hoge functies, die zeer gewild zijn en waar collega's uit andere landen op zullen azen.
maandag 25 maart 2019 om 16:10
De tijdsdruk is duidelijk te voelen in de vragen die premier May in het Lagerhuis voor haar kiezen krijgt. Als de deal van May deze week niet wordt aangenomen, zijn er maar twee opties: om meer uitstel vragen of een harde Brexit op 12 april.
maandag 25 maart 2019 om 16:07
Labour-politica Yvette Cooper vraagt May of ze uitsluit dat het VK met de EU zal onderhandelen over een voortdurend lidmaatschap van de Europese douaneunie als daar een meerderheid in het Lagerhuis voor te vinden is.

De premier antwoordt dat dit allerlei nieuwe vragen zou oproepen: aan welke regelgeving wordt het VK dan onderworpen, wordt het gedwongen het vrije verkeer van personen te blijven toestaan? May zegt dat haar regering in principe tegen lidmaatschap van de douaneunie is, omdat dit zou betekenen dat het VK geen eigen handelsovereenkomsten kan sluiten.
maandag 25 maart 2019 om 16:02
Lezersvraag:

Er wordt ook gesproken dat men misschien kiest voor een May-deal waarin ze in de interne markt blijven en in de Europese Unie.

Maar moet Brussel dan hier eerst een akkoord voor geven?  Het was toch de May deal dat het laatste bod was van de EU?

Antwoord:

Een ander model voor de Brexit (bijvoorbeeld een waarin het land lid blijft van de douanieunie) zou een wezenlijk ander plan zijn dan de uittredingsovereenkomst van May. Die deal markeert hoe ver de EU wil gaan bij een Britse uittreding met nieuwe handelsovereenkomsten etc. Als het VK besluit een radicaal andere kant op te gaan, zal dat weer opnieuw moeten worden besproken in Brussel.
maandag 25 maart 2019 om 15:56
Jeremy Corbyn heeft gezegd dat hij voor het 'Letwin-amendement' zal stemmen, premier Theresa May zei dat zij tegen zal stemmen. Wat houdt dat amendement in?

Het is een motie van de Conservatieve MP Oliver Letwin, die wil dat het Lagerhuis de bevoegdheid om te agenderen overneent van de regering. Als dat wordt aangenomen, mogen parlementariërs zelf moties over de Brexit introduceren, wat de indicative votes mogelijk zou maken.
maandag 25 maart 2019 om 15:48
Vraag van een lezer:

Stel dat er via de indicative vote procedure een nieuw voorstel door het Lagerhuis wordt aangenomen. Dan moet dat toch ook weer door de EU goedgekeurd worden? En die hadden toch al gezegd dat er niet verder onderhandeld zou worden?

Antwoord:

Je moet die indicative vote zien als een indicatie: waar staat het Lagerhuis? Als een van de alternatieve voorstellen die zo worden verkend een meerderheid krijgt, wil dat niet zeggen dat de regering er iets mee moet doen. Premier May heeft ook al gezegd dat ze dat niet kan beloven.
maandag 25 maart 2019 om 15:45
Labour-leider Jeremy Corbyn laat ook van zich horen. "De manier waarop de regering de Brexit heeft benaderd is een nationale schande geworden. We staan nog steeds voor het vooruitzicht van een rampzalige no deal-Brexit."