Aan de protestmars in Londen om het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie te houden, hebben zaterdag volgens de organisatoren meer dan een miljoen mensen deelgenomen.

Daarmee zou het protest de boeken in gaan als een van de grootste Britse demonstraties in deze eeuw. Op een mars tegen de oorlog in Irak kwamen in 2003 soortgelijke aantallen af, meldt de BBC zondag.

Deelnemers aan de zogeheten Put It To The People-mars droegen massaal zelfgemaakte spandoeken en borden. De boodschap van de mars was om een nieuwe Brexit-deal middels een nieuw referendum in stemming te brengen.

De tijd dringt voor de Britten om een oplossing te vinden voor de impasse rond de Brexit. Als het Lagerhuis alsnog de deal van premier Theresa May goedkeurt, dan volgt een ordelijke Brexit op 22 mei. Wordt het terugtrekkingsakkoord voor de derde keer afgewezen, dan krijgt Londen tot 12 april de tijd om een alternatief plan op tafel te leggen.

Britten gaan massaal straten van Londen op tegen Brexit
45
Britten gaan massaal straten van Londen op tegen Brexit

'Ministers willen dat May aftreedt'

De Britse krant The Sunday Times meldt zondag dat ministers in het kabinet van May willen dat ze zo snel mogelijk aftreedt.

De opstandige ministers zouden van plan zijn hun politieke baas maandag te confronteren. Ze kunnen dan dreigen collectief op te stappen als de premier weigert te vertrekken. "Het einde is nabij, ze is binnen tien dagen vertrokken", zou een van de ministers hebben voorspeld.

May kwam aan de macht in de chaotische periode na het referendum in 2016. Ze ondermijnde haar gezag door in 2017 vervroegde verkiezingen uit te schrijven en een teleurstellend resultaat te boeken. De Conservatieve Partij zag haar parlementaire meerderheid toen in rook opgaan.

May sloot vorig jaar een Brexit-deal met de EU, maar slaagde er vervolgens niet in die door haar eigen Lagerhuis te loodsen.

Diverse namen genoemd als interim-premier

De ministers zouden nu op haar plaats een interim-premier willen installeren. Mays secondant David Lidington, milieuminister Michael Gove en minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt worden genoemd als mogelijke kandidaten.

Een bron rond de regering meldt volgens de krant Mail on Sunday dat het kabinet het er "unaniem" over eens is dat May zo snel mogelijk moet opstappen.

De krant The Guardian bericht dat het handjevol overgebleven politieke bondgenoten van May probeert haar toch in het zadel te houden. Zij waarschuwen dat haar vertrek kan leiden tot nog meer verdeeldheid binnen de Conservatieve Partij, of nieuwe verkiezingen.

May zou zondag krijgsraad houden in haar buitenverblijf Chequers.