Honderdduizenden mensen zijn zaterdag in Londen de straat op gegaan voor de 'Put it to the People'-mars. De eis is simpel, zeggen de initiatiefnemers: "Het volk beslist over Brexit met een nieuw referendum."

Premier Theresa May heeft al meerdere keren duidelijk gezegd dat een tweede referendum over het vertrek van het Verenigde Koninkrijk uit de EU er niet in zit.

Volgende week stemt het Britse Lagerhuis wederom over de deal. Na drie jaar debatteren en onderhandelen is het nog steeds onzeker hoe, wanneer en zelfs of Brexit zal plaatsvinden.

Een aan de Britse regering gerichte online petitie met het verzoek bij de Europese Unie te blijven, is zaterdag al ruim vier miljoen keer ondertekend.

"De regering beweerde herhaaldelijk dat vertrekken uit de EU 'de wens van het volk' is", zo staat in de tekst van de petitie. "We moeten deze bewering ontkrachten door nu te laten zien hoeveel mensen in de EU willen blijven."

Meer mensen stemden voor Brexit

Het Lagerhuis maakte deze week bekend dat op enig punt zo'n tweeduizend handtekeningen per minuut binnenkwamen. Dat is een record, aldus het verantwoordelijke petitiecomité.

Het parlement moet overwegen over de petitie te debatteren als die meer dan 100.000 stemmen krijgt. Het is zeer de vraag of de actie 'Brexiteers' op andere gedachten zal brengen. De prominente conservatieve politica Andrea Leadsom wees erop dat bij het referendum in 2016 veel meer mensen voor de Brexit stemden.

Vanuit het hele Verenigd Koninkrijk stromen mensen toe met spanddoeken, vlaggen en borden. (Foto:AFP)

Demonstranten op Trafalgar Square (Foto: ANP)

'May May we wanna stay?' (Foto: AFP)

Er cirkelen helikopters boven de menigte, maar de sfeer is vriendelijk, vrolijk en uitgelaten, aldus een reporter van The Standard. (Foto: AFP)

'Oma's tegen Brexit' (Foto: Laura Vermeeren)

Nog een referendum, willen de deelnemers, zodat ze met de kennis van nu een keuze kunnen maken. (Foto: ANP)

Op straat in Londen zijn veel Europese vlaggen te zien (Foto:Getty Images)

Londen staat in het teken van de onzekere Brexit: achter het glas staat een doosje kalmeringstabletten. (Foto: Laura Vermeeren)

(Foto: ANP)

Er zijn een miljoen mensen op de been, zeggen de organisatoren.
(Foto: Laura Vermeeren)