Champagnehuizen bereiden zich voor op een chaotische Brexit door flinke voorraden aan te leggen in het Verenigd Koninkrijk. Ze vrezen dat de levering van champagne na 29 maart in gevaar komt, stelt de unie van champagnehuizen (UMC) dinsdag tegenover het Franse persbureau AFP.

Eind maart zal de voorraad mogelijk gegroeid zijn tot zo'n vijftien miljoen flessen, aldus voorzitter Jean-Marie Barillère van de UMC. Dat zou genoeg moeten zijn tot eind september.

Het Verenigd Koninkrijk is voor de Franse champagnehuizen de grootste buitenlandse klant. In 2017 werden er 27,8 miljoen flessen champagne verkocht.

De grote champagnehuizen bedienen meer dan 85 procent van de Britse markt. Zij hebben er massaal voor gekozen om hun voorraden in het Verenigd Koninkrijk flink op te krikken, om op het ergste voorbereid te zijn.

Alleen champagnehuis Taittinger ziet af van het opbouwen van extra voorraad. CEO Pierre Emmanuel Taittinger verwacht geen grote problemen en denkt dat de Britten toch wel champagne zullen blijven inslaan.