Het Havenbedrijf Rotterdam richt vijf extra parkeerterreinen in ter voorbereiding op een harde Brexit, kondigt het maandag aan. De zogenoemde "bufferparkeerlocaties" bieden ruimte aan zevenhonderd vrachtwagens, voor het geval de vervoerders hun douanepapieren niet op orde hebben voor zeevervoer naar het Verenigd Koninkrijk.

Naar schatting hebben zo'n vierhonderd vrachtauto's hun formaliteiten niet op orde, schat het Havenbedrijf. Samen met de gemeente Rotterdam, de gemeente Vlaardingen en wegbeheerder Rijkswaterstaat is het plan opgesteld, om ervoor te zorgen dat een Brexit zonder deal de haven niet ontregelt.

De vrachtauto's kunnen tijdelijk plaatsnemen op een van de bufferparkeerplaatsen, om hun lading alsnog aan te melden op de juiste manier. Als dat lukt, krijgen ze alsnog toegang tot de ferryterminals in de Rotterdamse haven.

De uittreding van het VK uit de Europese Unie staat nog steeds op 29 maart gepland, hoewel een deal tussen de Britten en de EU nog altijd niet rond is.

Ook De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt maandag weer dat maatregelen voor een 'no deal-Brexit' nodig zijn: "DNB roept onder toezicht of oversight staande instellingen nog steeds op om zich actief voor te bereiden op een no deal-Brexit, zolang geen akkoord tussen de EU en het VK is bereikt."