Antonio Tajani, de voorzitter van het Europees Parlement, denkt dat de Brexit maximaal enkele weken uitgesteld kan worden.

In een interview met Duitse media, dat zaterdag verschijnt, zegt de Italiaan dat het cruciaal is dat er voor de deadline van 29 maart een overeenkomst wordt gesloten tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Als dat niet gebeurt, kan de deadline enkele weken verschoven worden, maar niet meer dan dat.

De 65-jarige Tajani stelt dat hij ten koste van alles een harde Brexit, dus zonder bindende afspraken, wil voorkomen. Dat zou volgens de Italiaanse politicus voor grote schade en chaos aan beide kanten zorgen.

"Een Brexit zonder contractuele overeenkomsten zou de grootste fout aller tijden zijn", aldus Tajani tegen de Duitse kranten. "We moeten dat koste wat het kost voorkomen. Maar het is uiteindelijk een Brits probleem, niet het onze. Zij kozen ervoor om de EU te verlaten."

De parlementsvoorzitter benadrukt dat het uitstel zijn grenzen zal hebben. "Ik ben ervan overtuigd dat het slechts enkele weken uitgesteld kan worden, in het beste geval tot begin juli." Groot-Brittannië kan volgens Tajani die tijd gebruiken om nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum te houden.

Het Britse parlement stemt dinsdag voor de tweede keer over een Brexit-plan van premier Theresa May. Als die stemming mislukt, zal May waarschijnlijk een stemming aanvragen of de deadline uitgesteld moet worden.

Brits parlement zegt nee tegen Brexit-deal, wat nu?
76
Brits parlement zegt nee tegen Brexit-deal, wat nu?