Het uitstel van de Brexit zorgt voor meer onzekerheid en "meer ergernis", stelt CEO Andy Palmer van luxe-automaker Aston Martin donderdag. Hij reageert hiermee op de belofte van de Britse premier Theresa May aan het Lagerhuis om een stemming mogelijk te maken die de Brexit-datum uitstelt.

Palmer zegt dat het bedrijf de noodvoorraad, die is aangelegd vanwege de uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, nu nog langer vast moet houden. Dat betekent dat het werkkapitaal van Aston Martin ook langer vastzit. "En belangrijker: dit zorgt voor aanhoudende onzekerheid", aldus de CEO.

De automaker heeft ter voorbereiding op de Brexit al in december 2018 een noodplan in werking gezet. Aston Martin bestelt zijn onderdelen namelijk twaalf weken vooruit, en moest daarom vroeg beginnen. De automaker heeft daarnaast voorraden aangelegd en oriënteert op alternatieve toevoerhavens omdat bij Dover enorme drukte wordt verwacht.

'Draaiboek moet duidelijk zijn'

Ook Iers bouwbedrijf Grafton Group laat donderdag weten dat een uitstel van de uittreding uit de EU heel scherp afgebakend zou moeten zijn. Bedrijven hebben bovenal behoefte aan duidelijkheid, stelt de CEO. "Als er een korte verlenging komt met een duidelijk draaiboek, waarbij we helderheid krijgen over het eind, is dat prima. Maar ik denk dat het ergste zou zijn als we moeten omgaan met onzekerheid."

De Brexit stond voor 29 maart 2019 gepland, maar die datum lijkt alsmaar minder realistisch. Er is nog altijd geen deal die de goedkeuring van zowel het Britse Lagerhuis als de EU heeft. De stemming over een mogelijk uitstel van de Brexit staat nu voor 14 maart gepland.