De Britse bankensector is gezond genoeg om de gevolgen van een 'no deal-Brexit' op te vangen zonder ten onder te gaan, stelt kredietbeoordelaar Moody's woensdag. Wel verwacht de Amerikaanse kredietbeoordelaar dat de winsten van de banken omlaag gaan bij een dergelijk scenario.

Moody's prijst de stappen die Britse banken hebben genomen na de economische crisis om de kapitaalbuffers weer aan te vullen. Hierdoor kan de sector een economische schok als een Brexit zonder akkoord beter weerstaan.

"Britse banken hebben comfortabele kapitaalposities en robuuste liquiditeitsvoorraden na jarenlange druk om deze weer aan te vullen", schrijft Moody's.

"Bij een 'no deal'-scenario zien we de bankensector winstgevend blijven, maar wel gematigder", vervolgt Moody's in hun rapport over de Britse bankensector.

Moody's verwacht de winsten van de bankensector onder druk komen te staan bij 'no deal' vanwege een vertraging van de Britse economie. Dit zal gepaard gaan met een groei van de werkloosheid en een daling van de huizenprijzen in het VK, voorspelt de kredietbeoordelaar.

Meerdere banken verplaatsten bezittingen naar EU-landen

Meerdere banken in het Verenigd Koninkrijk hebben ter voorbereiding van een Brexit zonder akkoord al miljarden aan bezittingen naar landen binnen de EU verplaatst.

Onder meer Barclays, Royal Bank of Scotland en UBS verplaatsten miljarden euro's aan bezittingen naar onder meer Dublin en Frankfurt.

Op deze manier behouden banken hun zogeheten 'passporting-rechten'. Volgens die rechten kunnen financiële instellingen producten en diensten aanbieden in EU-landen, zonder daar een bijkantoor te beginnen.