De regering van het Verenigd Koninkrijk schat dat de Britse economie zich door een 'no deal-Brexit' de komende vijftien jaar tussen de 6 en 9 procent zwakker zal ontwikkelen dan bij een uittreding mét een deal, schrijft The Guardian woensdag op basis van een officieel bericht van de regering.

Een Brexit zonder afspraken raakt Noord-Ierland en het noordoosten van het VK het hardst. Deze gebieden zouden respectievelijk een negatieve impact van 9 en 10,5 procent op hun economie merken.

De "cumulatieve impact" van het scenario zou voor Noord-Ierland groter en langduriger zijn. Bedrijven die hier gevestigd zijn, zouden zelfs het risico lopen om failliet te gaan, omdat ze onvoldoende tijd hebben zich voor te bereiden op een scenario zonder deal.

Ook zouden voedselprijzen flink omhooggaan. Maar liefst 30 procent van het voedsel van Noord-Ierland komt uit de Europese Unie, waardoor de prijzen omhoog zouden schieten bij een EU-uittreding zonder afspraken. Ook is er kans op tekorten, als mensen in voorbereiding op de prijsstijgingen massaal producten inslaan.

De regering waarschuwt verder dat de goederenstroom via de Engelse havenplaats Dover maandenlang "zeer aanzienlijk verminderd" wordt in het scenario zonder akkoord.