De Britse centrale bank gaat geld beschikbaar stellen voor de Britse bankensector voor het geval de financiële instellingen een liquiditeitstekort hebben bij een Brexit zonder akkoord, heeft het hoofd van de Bank of England Mark Carney dinsdag bekendgemaakt.

Om ervoor te zorgen dat de bankensector niet in een crisis belandt bij een 'no deal-Brexit', mogen banken in maart en april wekelijks in plaats van maandelijks aankloppen voor geld bij de centrale bank.

Carney benadrukte dinsdag wel dat hij nog geen signalen heeft ontvangen dat Britse banken in een crisis zullen belanden bij een dergelijk scenario. Hij noemt het een "normaal onderdeel van het nemen van voorzorgsmaatregelen". Na de uitslag van het referendum in 2016 nam de Britse centrale bank al een vergelijkbare stap.

Verder waarschuwde Carney voor de economische gevolgen van een 'no deal-Brexit'. "Als we in mei geen deal bereikt hebben en er ook geen transitieperiode is, dan garandeer ik jullie dat de economische groei verder terugvalt dan de voorspelling uit februari", zei de voorzitter van de centrale bank.

In november waarschuwde de Bank of England al dat een dergelijk scenario zou leiden tot de ergste ineenstorting van de Britse economie sinds de Tweede Wereldoorlog.